SORTEIG EXTRAORDINARI DE LOTERIA DE NADAL

Les 10 preguntes més comunes sobre la Loteria de Nadal 2017

'Quant s'emporta Hisenda' o 'quina és la probabilitat que toqui el Gordo', entre les preguntes més habituals sobre el sorteig de la Loteria de Nadal

loteria3

loteria3

4
Es llegeix en minuts
Esther García

La Loteria de Nadal 2017 Loteria de Nadal2017 està a punt d'arribar i, com cada any, hi ha jugadors que encara tenen algunes dubtes sobre la seva celebració i el cobrament dels premis. Aquestes són les 10 preguntes més comunes els dies previs al sorteig:

1. ¿Quan és el sorteig de la Loteria de Nadal?

El Sorteig Extraordinari de Nadal del 2017 se celebra el 22 de desembre al Teatro Real de Madrid, que obrirà a les 8 del matí i permetrà l'entrada als espectadors fins a completar l'aforament. Per a tots aquells assistents que es quedin sense butaca o els que prefereixin veure'l des de casa, la web d'EL PERIÓDICO el retransmetrà en directe.

El sorteig es realitzarà pel sistema tradicional de dos bombos, un que conté el total dels 100.000 números que estan en joc i l'altre per als 13 premis grans i els menors. Les extraccions comencen al voltant de les 9.15 hores. Té una durada aproximada d'unes 4 hores i s'acaba quan al bombo de premis ja no queda cap bola.

2. ¿Quina és la probabilitat de ser premiat amb el Gordo de Nadal?

Tots els números tenen les mateixes probabilitats de resultar premiats, ja que totes les boles tenen exactament el mateix pes (3 grams) i mida (18,8 mm) i porten els números i les lletres gravats amb làser, amb la qual cosa no hi ha excessos de pintura que en puguin augmentar el pes.

La probabilitat que toqui el Gordo, el segon o el tercer premi és molt petita, de només 1 entre 100.000; és a dir, un 0,001%. En el cas del quart i cinquè premi, les probabilitats augmenten al 0,002% i 0,008%, respectivament; i pugen al 15,3% si esperem rebre algun premi del total de 15.304 que se sortegen.

3. ¿Quant toca amb els premis de la Loteria de Nadal?

El Sorteig de Nadal reparteix 17 tipus diferents de premis. El Gordo de Nadal està premiat amb 400.000 euros al dècim que, després de les retencions d'Hisenda, es queden en 320.500 euros. El segon premi, que inicialment recompensa amb 125.000 euros, queda en 100.500 euros després de la part que va a l'Agència Tributària. El tercer premi, de 50.000 euros, baixa fins als 40.500 euros. Cada quart premi són 20.000 euros inicials, que es queden en 16.500 euros. I cada un dels vuit cinquens premien amb 6.000 euros en el sorteig, que després del 20% d'Hisenda queden en 5.300 euros al dècim.

Les aproximacions al Gordo es recompensen amb 2.000 euros; al segon premi, amb 1.250 euros i amb 960 euros les del tercer premi. Les terminacions reben 100 euros al dècim, mentre que el reintegrament es premia amb la devolució, els 20 euros al dècim jugat. Els premis menors recompensen amb una quantia de 100 euros per butlleta.

4. ¿Què són els premis menors?

Són un dels premis més comuns de la Loteria de Nadal i corresponen al conjunt de 1.794 premis menors que s'extreuen en el sorteig. Pel que fa a la quantitat que els correspon, els premis menors recompensen amb 1.000 euros la sèrie (100 euros al dècim).

5. ¿Quant es queda Hisenda d'un premi de la Loteria de Nadal?

Des del 2013, el Ministeri d'Hisenda estableix un gravamen especial del 20% per als premis de jocs d'atzar que superin els 2.500 euros (fins a aquesta quantitat estan exempts de pagament). No obstant, l'afortunat no s'haurà de preocupar de fer cap tràmit: l'entitat col·laboradora retindrà automàticament el 20% pertanyent a Hisenda en el moment d'efectuar el pagament del premi el declararà a l'Agència Tributària en nom seu.

6. ¿Quants dècims té un número? ¿I una sèrie?

Una sèrie és el conjunt de bitllets de cada un dels 100.000 números que participen en el sorteig. Com que les vendes el 2015 van augmentar en un 4,52%, aquest any Loteries i Apostes de l'Estat ha comercialitzat 165 sèries de 100.000 bitllets cadascuna.

Els dècims són la desena part d'un bitllet de loteria. Amb l'augment de la tirada de sèries, aquest any s'han posat a la venda un total de 165 milions de dècims, cinc milions més que el 2015.

7. ¿Fins quan es pot comprar Loteria de Nadal?

Es pot comprar Loteria de Nadal fins un dia abans del sorteig, és a dir, fins dimecres, 21 de desembre, dins de l'horari comercial de les administracions, que no solen tancar més tard de les 22.00 hores. No obstant, cada administració té el seu propi horari, i per això convé consultar-ho per evitar contratemps d'última hora.

Si el jugador prefereix comprar la loteria per internet (per a la seva seguretat, a través de pàgines web autoritzades), ho podrà fer fins a les 22.00 hores del mateix 21 de desembre.

8. ¿Quan i on es cobren els premis?

Els premis es podran cobrar a partir de les 18.00 hores del mateix dijous 22 de desembre i dins del termini de tres mesos. Les quantitats inferiors a 2.500 euros es pagaran en qualsevol Administració de Loteries i no tindran cap retenció per part d'Hisenda. Per a la resta de premis (superiors a 2.500 euros) s'haurà d'anar a les oficines de les entitats bancàries col·laboradores: BBVA, Banco Santander, CaixaBank, Banc Sabadell, Banco Popular, Bankia i resta de caixes d'estalvis associades a la CECA.

El premiat s'haurà d'identificar amb el seu DNI o algun altre document identificatiu per poder cobrar el seu premi. Les oficines i sucursals d'aquestes entitats financeres estan obligades a fer el pagament i no poden cobrar cap tipus de comissió ni obligar el jugador a obrir un compte a l'entitat.

9. ¿Es pot cobrar un dècim estripat, perdut o robat?

Sí. Els dècims estripats, a pesar del mal estat en què es trobin, es poden cobrar. El que s'ha de fer és remetre'ls a Loterías y Apuestas del Estado perquè autentifiquin la butlleta. Si Loteries dubta, l'enviarà a la Casa de la Moneda, que intentarà comprovar-ne la legitimitat. Després de la comprovació, Loterías decidirà si el dècim ha de ser pagat o no.

Notícies relacionades

En el cas de butlletes robades o perdudes, s'ha d'interposar una denúncia prèvia abans d'iniciar els tràmits per demostrar la propietat del dècim i procedir al seu cobrament.

10. ¿Quin número sortirà aquest any a la Loteria de Nadal?

És la pregunta de la qual tots els jugadors voldrien saber la resposta. Històricament, la terminació més premiada a la Loteria de Nadal ha sigut el número 5.número 5 No obstant, l'atzar és capritxós, i per això caldrà esperar al sorteig per saber la resposta.

Premis Loteria de Nadal 2023

Comprovar Loteria de Nadal 2023

El sorteig de la Loteria de Nadal que se celebrarà el proper 22 de desembre repartirà 2.408 milions. El Gordo de la Loteria de Nadal 2023 estarà dotat amb un premi 400.000 euros al dècim.