SORTEIG DEL GORDO

¿Com cobrar un dècim estripat, perdut o robat de la Loteria de Nadal 2016?

El procés sol ser complicat, però hi ha maneres d'aconseguir els diners del premi

Una dona surt, ahir, d’una administració de loteria de la Rambla de Barcelona.

Una dona surt, ahir, d’una administració de loteria de la Rambla de Barcelona. / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
ESTHER GARCÍA / BARCELONA

En el sorteig de la Loteria de Nadal, moltes persones es pregunten si podran cobrar un dècim premiat que se'ls ha estripat, han perdut o els l'han robat. El primer que recomanen des de Loteries i Apostes de l'Estat (SELAE) és fer una fotocòpia o una fotografia de la butlleta adquirida per tenir totes les dades de la participació per si, quan arriba el moment, s'ha de demostrar la seva propietat.

Els dècims de la Loteria de Nadal 2016 estan a la venda des del mes de juliol. Amb tanta antelació, no és estrany que algun jugador no recordi on els ha guardat o s'adoni que els l'han robat. ¿Què s'ha de fer en aquests casos?

DÈCIMS ESTRIPATS O FETS MALBÉ

Imagina't que has t'has ficat el dècim premiat en una butxaca i que, en un descuit... ¡ai! ha acabat centrifugat a la rentadora. O que, amb la celebració al conèixer el premi, la butlleta s'ha mullat amb la beguda i s'ha destenyit. Sigui com sigui, en cas de tenir un dècim de Loteria de Nadal que fet malbé, es poden tenir algunes dificultats per cobrar-lo, però no és impossible.

El que ha de fer el jugador és anar a una administració o a la seu de Loteries i Apostes de l'Estat, on li faran omplir la documentació pertinent i intentaran autentificar el dècim. Si Loteries dubte de l'origen de la butlleta, la remetrà a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, encarregada de fabricar-les, que comprovarà la seva legitimitat. No importa l'estat del dècim: els més deteriorats es poden reconstruir al laboratori de l'entitat. Després de la comprovació, els tècnics de la Casa de la Moneda emeten un informe favorable o contrari a l'autenticitat de la butlleta i l'envien a Loteries, que és qui decideix si el bitllet afortunat ha de ser pagat o no.

DÈCIMS ROBATS O PERDUTS

Quan un jugador s'adona que li han robat o que ha perdut els seus dècims abans del sorteig, el primer que ha de fer és anar a una comissaria de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil o al jutjat de guàrdia i posar una denúncia. Aquest document haurà de contenir les dades del dècim (número, sèrie, fracció i data del sorteig), la cronologia dels fets i aportar, si és possible, una fotocòpia o fotografia de la butlleta que permeti identificar-la.

Una vegada interposada la denúncia, és necessari que es notifiqui per escrit el fet a l'Assessoria Jurídica de Loteries i Apostes de l'Estat. La denúncia podrà paralitzar, almenys, que un tercer pugui cobrar un premi que ens pertany. Si se'ns concedeix la paralització, haurem de remetre una còpia de la denúncia i de la resolució judicial a SELAE a través del seu número de fax.

Les possibilitats varien en funció de la quantia del premi obtingut. Des de Loteries assenyalen que si el premi és inferior a 2.500 euros "hi ha poca cosa a fer", ja que, com que es paga al portador, "qualsevol el pot cobrar a la finestreta". En canvi, si la remuneració supera aquesta quantitat, les entitats bancàries demanen el DNI o un document identificatiu per fer efectiu el pagament de l'import, en compliment de la llei contra el blanqueig de capitals. Si hi ha una denúncia prèvia, es pot determinar si el portador és el propietari legítim del dècim comparant les seves dades amb les del denunciant.

Notícies relacionades

Si volem enviar loteria per correu, el millor és fer-ho per correu certificat, perquè si s'envia per via ordinària i es perd pel camí, serà impossible de recuperar-la. Una altra opció també recomanable és remetre'l a través d'un servei de missatgeria que garanteixi que s'ha rebut.

El termini per cobrar el premi caduca al cap de tres mesos del sorteig, i no són pocs els premiats que per desconeixement o per descuit acaben perdent el seu dret a reclamar el cobrament dels guanys, per més que acreditin que són els propietaris de la participació.

Premis Loteria de Nadal 2023

Comprovar Loteria de Nadal 2023

El sorteig de la Loteria de Nadal que se celebrarà el proper 22 de desembre repartirà 2.408 milions. El Gordo de la Loteria de Nadal 2023 estarà dotat amb un premi 400.000 euros al dècim.