DADES PER RECORDAR

Les fites que deixa Londres 2012

Un total de 85 països han guanyat almenys una medalla i set han debutat al podi

El genet britànic Nick Skelton, de 54 anys i el campió olímpic de més edat de Londres 2012.

El genet britànic Nick Skelton, de 54 anys i el campió olímpic de més edat de Londres 2012. / MARKUS SCHREIBER (AP)

2
Es llegeix en minuts

ElsJocsdeLondres 2012 passaran a la història per ser la cita on es van consagrar dues llegendes com el nedador nord-americàMichael Phelps i l'atleta jamaicàUsain Bolt. Els seus èxits mereixen ser destacats, però no s'han d'oblidar altres fites.

Phelps s'ha convertit en l'esportista més llorejat en la història al guanyar en total 22 medalles en tres Jocs. Ha superat la gimnasta soviètica Larissa Latynina amb 18. A més té el rècord de més medalles d'or (18) i de títols olímpics en uns mateixos Jocs (8), que va aconseguir a Pequín. Per si això fos poc, és el primer en la història que guanya almenys tres ors en tres Jocs diferents. I encara un altre registre: Phelps i el seu compatriota i també nedadora Missy Franklin són els que més ors han guanyat a Londres, quatre en total.

La mexicana Alejandra Orozco, plata en salts sincronitzats de natació de plataforma de 10 metres, és lamedallista més jove de Londres, amb 15 anys i 103 dies. Per la seva part, la nedadora lituana Ruta Meilutyte, campiona dels 100 braça, és lacampiona més jove de Londres, amb 15 anys i 133 dies.

Amb 54 anys, el britànic Nick Skelton és elcampió olímpic de més edat de Londres 2012. Ha competit en concurs complet d'hípica. Però elcompetidor més gran ha estat el japonès Hiroshi Hoketsu, de 71 anys, en hípica. S'ha de destacar que un altre genet, el canadenc Ian Millar, ja ha participat en 10 Jocs Olímpics.

Una medalla al dia 

Elrècord més antic batut als Jocs l'ha aconseguit el relleu femení de 4x100 dels Estats Units, que datava de fa 27 anys i pertanyia a la extinta República Democràtica d'Alemanya. 

Els Estats Units és elpaís que ha aconseguit més ors enuns Jocs disputats sense ser amfitrió (46). Ha guanyat 9 ors i un total de 29 medalles en l'atletisme, el màxim per a un país en la història. Els Jocs de Londres són els sisens consecutius en què aquest país acaba com el més llorejat en atletisme tant en nombre d'ors com de total de medalles.

La Xina ha establert un registre sense precedents, al guanyar almenysuna medalla durant 33 dies consecutius des de Pequín 2008, millorant la marca anterior dels Estats Units de 32 entre Atlanta-96 i Atenes-04.

Primer i únic or

Erick Barrondo, plata en els 20 quilòmetres marxa, ha donat a Guatemala la primera medalla de la seva història. Els altres sis països que handebutat en el medaller a Londres són Bahrain, Botswana, Xipre, Gabon, Granada i Montenegro. Un total de 85 països han guanyat almenys una medalla a Londres 2012. L'últim a incorporar-se ha estat Uganda i ni més ni menys que amb l'or en marató de Stephen Kiprotich. 54 països han obtingut almenys un or.

Notícies relacionades

L'equip masculí de bàsquet dels Estats Units ha aconseguit elrècord de més punts anotats en un partit al vèncer per 156-73 Nigèria. I la jugadora de futbol brasilera Cristiane ha marcat12 gols, el registre més gran de la història en aquest esport.

Jamaica ha acaparat elstres esglaons del podi en la final dels 200 metres d'atletisme i Itàlia ha fet el mateix en la prova individual femenina de floret en esgrima. Un altre rècord: 80.000 tuits per minut es van enviar immediatament després queBolt guanyés la final dels 200 metres.