ADÉU OLÍMPIC

El millor pop-rock britànic tanca els Jocs

The Who, George Michael, Muse, Pet Shop Boys i les Spice Girls, entre altres artistes, han actuat davant 80.000 espectadors

Rio de Janeiro ha recollit el testimoni amb una desfilada de samba que ha recordat el Carnaval i que ha tancat una breu aparició de Pelé

Un moment de la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de Londres.

Un moment de la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de Londres. / KAI PFAFFENBACH (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

Londres 2012ha entregat aquest diumenge el testimoni aRio 2016 en una desenfadadacerimòniaa l'Estadi Olímpic de Stratford amb cançons de cinc dècades de pop-rock britànic, en homenatge a una de les grans senyes d'identitat del Regne Unit.

El simbòlic apagament del peveter ha posat fi a unsJocs Olímpics "feliços i gloriosos" al final d'una divertida festa sense complexos i amb molt veterà en què han tornat a reunir-se les Spice Girls, Muse ha cantat 'Survival' i The Who ha tancat la cita amb el seu himne 'My generation'.

Han desfilat cotxes retro, motos 'mod' i camions descoberts, des dels quals alguns artistes han fet una passejada triomfal davant més de80.000 espectadors, mentre milers de voluntaris, fins a un total de 4.000, no han parat de ballar.

Aperitiu del Brasil

Brasil, pròxim amfitrió dels Jocs, també ha tingut el seu espai i per l'escenari de Stratford han aparegutRenato Sorriso, Alessandra Ambrosio iMarisa Monte, en una desfilada de samba que ha recordat el Carnaval de Rio de Janeiro. Pelé també ha fet una breu aparició.

Com va passar el 27 de juliol amb la inauguració de la cita olímpica, l'espectacle d'aquesta nit ha estat un homenatge a la cultura britànica, amb la presència de figures comGeorge Michael, Kate Bush, Queen, Madness, Take That, Pet Shop Boys, Liam GallagheriRay Davies, que ha cantat 'Waterloo sunset' en un dels moments cabdals.

Altres han estat la reunió de lesSpice Girls, un grup que en els 90 va vendre més de 75 milions de discos i que ha cantat des de dalt dels típics taxis negres londinencs el seu 'Wannabe', així com la divertida interpretació d''Always look on the bright side of life', de la pel·lícula 'La vida de Brian', a càrrec d'Eric Idle, membre de elsMonty Phyton.

'Resurrecció' de Mercury i Lennon

També ha destacat la 'resurrecció' d'altres destacades icones musicals britànics morts fa dècades, com Freddie MercuryiJohn Lennon, de qui es van escoltar algunes de les seves composicions com si estiguessin presents.

Amb les grades abarrotades, s'han exhibit icones londinenques com elBig Ben i elPont de la Torre de Londres sobre un escenari amb paper de diari en forma d'aspes i els colors difuminats de la bandera britànica dissenyat per Damien Hirst. Si per a la inauguració es va optar per ressaltar la història del Regne Unit, la clausura, dissenyada pel coreògraf Kim Gavin, ha estat una exaltació de Londres, des dels seus diaris emblemàtics, els seus taxis i els seus monuments, fins al seu caràcter obert i desenfadat.

"Alegres i gloriosos"

Mentre el grupElbowinterpretava 'Open arms' i 'One day like this', han desfilat els atletes, que han arribat junts a l'estadi "com una sola nació" després dels seus abanderats, que han ocupat el centre de la pista.

Notícies relacionades

"Han sigut uns Jocs alegres i gloriosos", ha sentenciat el president delComitè Olímpic Internacional, el belgaJacques Rogge, fent-se ressò del vers de l'himne britànic que, fa uns dies, va donar nom al gag de la reina Isabel II saltant en paracaigudes amb James Bond.

La festa ha acabat amb el peveter desmuntat mentreTake That interpretava 'Rule the world', seguit pels actuals integrants deThe Who cantant 'My generation' entre focs artificials.