ANIVERSARI AL BÀSQUET

Pau Gasol, 16 anys fent història a la NBA

Des que va desembarcar als Grizzlies el 2001, el pivot de Sant Boi s'ha forjat una llegenda irrepetible

jcarmengol40774895 deportes  pau gasol nba  camisetas de sus equipos  gasol16171101201249

jcarmengol40774895 deportes pau gasol nba camisetas de sus equipos gasol16171101201249

2
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol

Dels 4 punts, 4 rebots, una assistència i un tap que amb els Grizzlies va establir d’estadística en el seu debut, l’1 de novembre del 2001, als 11 punts, 8 rebots, 4 assistències i una pilota recuperada, l’última matinada amb els Spurs en la seva derrota a Boston, han passat 16 anys en què Pau Gasol ha sabut forjar una llegenda irrepetible a la Lliga nord-americana de bàsquet.

Els nervis i ansietats d’aquell debut van quedar enrere i ara, als 37 anys i 118 dies, el pivot de Sant Boi segueix passejant per les pistes de la NBA un historial que no fa res més que créixer i que l’ha catapultat, temporada rere temporada, a les millors estadístiques d’un jugador europeu en el bàsquet yankee. Només Dirk Nowitzki se li resisteix pel que fa a punts anotats, ja que el jugador alemany dels Mavericks ha superat la barrera dels 30.000 punts en les seves 19 temporada a la NBA. I segueix sumant.

Feta aquesta excepció, el gran dels Gasol atresora totes les marques possibles en els seus 16 anys acabats de complir a la Lliga nord-americana. Ja en la seva arribada va començar a escriure història: va ser el primer no nord-americà a ser elegit entre les tres primeres posicions en el draft, pels Atlanta Hawks, que després va cedir els seus drets al Memphis Grizzlies, el primer dels seus quatre equips. Després seguirien Los Angeles Lakers de Kobe Bryant (on Gasol va aconseguir el 2009 i el 2010 els seus dos anells de campió), Chicago Bulls i, des de l’anterior temporada, San Antonio Spurs, equip amb el qual ha allargat el seu compromís fins al 2020.

En la seva primera temporada ja va ser el primer europeu elegit rookie de l’any, i a partir de llavors el seu espectacular historial no ha parat de créixer. És l’únic jugador europeu que ha sigut elegit sis vegades All-Star (va ser titular el 2015 amb l’equip de l’Est i va protagonitzar un històric salt inicial amb el seu germà Marc), i l’únic representant del vell continent –amb permís de Nowitzki– amb uns números conjunts de més de 20.000 punts, més de 10.000 rebots i més de 1.800 taps. De fet, en taps és el segon en actiu amb millors registres.

Notícies relacionades

Però, més enllà de ser de llarg el millor representant de la ja nombrosa 'armada espanyola' que ha passat per la NBA, seguint l’estela del pioner Fernando Martín, Pau Gasol ostenta una xifra absoluta més que impressionant, comparable a les figures històriques: és el quart jugador que ha aconseguit almenys 20.000 punts, 10.000 rebots, 3.500 assistències i 1.500 taps en la història, i se situa en aquesta estadística just per darrere de Kareem Abdul-Jabbar, Tim Duncan i Kevin Garnett. Déu n’hi do.

«Tinc molt marge de millora, i que ningú dubti que aquí triomfaré», va dir el Gasol que als 21 anys havia deixat Barcelona per emprendre la seva carrera a la NBA. Està triomfant, i de quina manera.

Temes:

Pau Gasol