LES CORTS

El monestir de Pedralbes ensenya receptes medievals saludables

Una visita mostra com es va utilitzar la dieta per vetllar per la salut de Jaume Il

Visitants i la guia del monestir degusten els plats medievals.

Visitants i la guia del monestir degusten els plats medievals. / ADRIANA DOMÍNGUEZ

2
Es llegeix en minuts
ÓSCAR HERNÁNDEZ
BARCELONA

Que el menjar incideix directíssimament en la salut és una cosa que ja se sabia molt bé a l'Edat Mitjana. Els que millor ho aprofitaven eren les classes acabalades o les que, com el clero, tenien accés al coneixement. Aquesta és una de les coses que s'aprenen en la visita guiada Regimen Sanitatis, salut i alimentació a l'Edat Mitjana que un diumenge al mes realitza el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. La ruta (bcn.cat/monestirpedralbes) conclou amb un taller de cuina per preparar tres saludables plats del 1300.

«Entre el 1305 i el 1307 Arnau de Vilanova, metge de papes, va escriure un Regimen Sanitatis amb la dieta ideal per al rei Jaume II, un manual que no distingeix entre dieta i medicina», explica la historiadora de l'Art Mireia Navarro, que rep el grup de visitants a l'entrada del claustre del monestir de Pedralbes, construït per a la reina Elisenda de Montcada, esposa de Jaume II.

I és arran de la vinculació entre  aquells reis, el monestir i la seva dieta que la visita guiada mostra la farmàcia, el jardí medicinal, el refetor on menjaven les monges enclaustrades i, sobretot, la cuina, on encara adquireixen més sentit les explicacions de la historiadora sobre els menús medicinals medievals.

«Existien dietes pesades, subtils i temperades. Les primeres eren per a la gent que treballava, amb ingredients de digestió lenta com llegums i cereals. Les subtils tenien més proteïnes, de carn, ous i aus de caça, i estaven dirigides a les classes altes. I les terceres eren les que, per exemple, consumien les religioses del monestir», explica la guia, que anuncia que al final del recorregut prepararan tres d'aquests plats de fa 700 anys.

Notícies relacionades

CUINAR I DEGUSTAR / El recorregut acaba en una sala amb taules on s'exhibeixen ingredients i els estris per cuinar i després degustar celiandrat (pollastre amb coriandre fresc, ametlles i vinagre, entre altres ingredients), cigrons tendres (preparats amb ceba, julivert, gengibre i alfàbrega) i salviat (sàlvia seca amb ou, mantega, sal i sucre).

«M'ha agradat molt. És una visita molt pedagògica que m'han regalat pel meu aniversari», explica satisfeta Muntsa Holgado, de 45 anys, filòloga i divulgadora gastronòmica. A la taula del costat, Miguel Azorín, informàtic en atur, de 32 anys, diu: «El més interessant ha sigut veure la relació de dieta amb  medicina i confirmar que sempre menjar  bé ajuda a estar sa».

Temes:

Gastronomia