Així operava el laboratori antidopatge de Moscou

Falsificació de resultats i canvis de mostres per protegir els esportistes russos

 

  / AP / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

1
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES ARMENGOL / BARCELONA

El sistema de dopatge d'Estat implantat per Rússia en els últims anys "funcionava com un rellotge suís", segons va manifestar l'exdirector del laboratori antidopatge de Moscou, Grigori Ródtxenkov. El seu testimoni va impulsar la investigació que ha culminat amb l'informe de l'advocat canadenc Richard McLaren.

Segons Ródtxenkov, els empleats del laboratori no tenien cap marge de maniobra i havien de complir les ordres que els arribaven del Ministeri d'Esports, liderat per Vassili Mutkó i el seu adjunt, Iuri Nagorni, i dels serveis federals de seguretat (FSB, l'antiga KGB).

Notícies relacionades

Alarmats pel fracàs als Jocs Olímpics d'hivern de Vancouver 2010, presumptament el Govern rus va implantar un sistema per millorar els resultats en els següents Jocs, a casa (Rússia va organitzar l'edició més cara, amb una despesa total de 50.000 milions d'euros). Per això va idear un sistema perquè els seus esportistes poguessin utilitzar tots els mitjans, legítims o no, per aconseguir millors resultats, com va passar a Sotxi, amb 33 medalles, 13 d'aquestes d'or.

Els dos mètodes més utilitzats eren senzills però igualment truculents. Per una banda, en el període 2010-2015, tota mostra positiva pertanyent a un esportista rus senzillament desapareixia del laboratori, i el resultat anunciat passava a ser negatiu. Per una altra banda, de cara a Sotxi 2014, es van començar a canviar mostres d'orina d'atletes presumptament dopats per altres mostres totalment netes. El canvi també s'efectuava amb mostres que havien de ser enviades per a la seva anàlisi a laboratoris estrangers, com va ordenar la IAAF (Federació Internacional d'Atletisme) amb motiu dels Mundials del 2013.