El Periódico

Internacional

EN DIRECTE El Madrid guanya l'alabes (4-0)

La tempesta d'acer

PER OLGA MERINO

El 28 de juliol de 1914 -demà es compleixen cent anys-, Àustria va declarar la guerra a Sèrbia. Va ser l'inici d'un malson que va desmembrar tres imperis i va engolir 20 milions de vides, entre militars i civils; l'arrencada d'una carnisseria que va canviar el signe dels temps: en realitat, el segle XX i dos dels seus principals protagonistes -el comunisme i el feixisme- són fills de l'anomenada Gran Guerra.

EL MOVIMENT DE DONES

Espies, obreres i sufragistes

POR NÚRIA MARRÓN

Quan va esclatar la guerra, les activistes angleses lliuraven un pols ferotge pel dret al vot. La contesa va donar feina a milions de dones en la indústria. I encara que després van ser expulsades del mercat laboral, el canvi social ja estava en marxa.

EL CANVI CULTURAL

El final de la Belle Époque

ALBERT GARRIDO

El clima moral d'Europa es va enrarir de sobte. En un brevíssim temps, una generació sencera va passar d'un segle ple de certeses que s'atresoraven des de la Revolució Francesa a anys de desoladora provisionalitat. De la innocència al buit.

La biblioteca de la guerra

Les lectures del centenari

ERNEST ALÓS

Als països que van perdre milions de joves en les trinxeres la primera guerra mundial és encara un element capital del seu passat. I els llibres sobre el conflicte s'apilen des de fa ja un any en les seves llibreries. El fenomen, esmorteït, també ens ha arribat.

ENTREVISTA AMB L'Historiador militar

Peter Heart: «Encara paguem els efectes d'aquella guerra»

PER JUAN FERNÁNDEZ

Ha escrit una dotzena de llibres sobre la guerra del 1914-1918. En la seva última obra, 'La gran guerra' (Crítica), presta especial atenció als aspectes militars dels combats.

Edició del 28 d'agost 2018

L'antibel·licisme que no es va consolidar

La derrota del pacifisme

PER ROSA MASSAGUÉ

La guerra va ser la prova de foc dels pacifistes, que es nodrien del moviment obrer i del cristianisme. El patriotisme nacionalista, no obstant, els va arrasar.

L'antibel·licisme que no es va consolidar

La revolució de les armes

ALBERT GARRIDO

Les trinxeres van anul·lar la mobilitat de la cavalleria, els tancs van debilitar la protecció de les trinxeres, i el gas mostassa i la força aèria van resultar mortífers.