ESCÀNDOL EN UN PAÍS CENTREAMERICÀ

Detingut el president d'Oxfam Internacional per un cas de corrupció

L'arrest de Juan Alberto Fuentes no està relacionat amb l'oenagé, sinó amb la seva actuació en l'època en què va ser ministre de Finances a Guatemala

El president internacional de l’oenagé ha sigut detingut per un cas de corrupció quan era ministre de Guatemala / ATLAS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El president d'Oxfam Internacional, el guatemalenc Juan Alberto Fuentes Knight, ha sigut detingut aquest dimarts a Guatemala per un cas de corrupció. La detenció no té res a veure amb l'actual escàndol d'abusos sexuals que esquitxa l'organització, sinó que està relacionada amb la implicació de Fuentes quan era ministre de Finances de Guatemala en un cas de corrupció relatiu a un projecte de transport urbà.

Fuentes Knight, nomenat president d'Oxfam Internacional el 2015, està acusat de participar en aquesta trama, per la qual també ha sigut detingut l'expresident de Guatemala Álvaro Colom (2008-2012) i altres exministres del seu Govern acusats en el cas Transurbanoel model de transport urbà implementat durant el Govern de la Unitat Nacional de l'Esperança (UNE).

Les autoritats investiguen una suposada malversació de fons en aquest model de transport i han detingut un total de 10 persones, a més de portar a terme 14 entrades i registres en vivendes de persones relacionades amb el cas. Entre els arrestats també hi ha els exministres Salvador Gándara (Governació), Ana Francisca del Rosario (Educació), Abraham Valenzuela (Defensa) i Edgar Alfredo Rodríguez (Treball), entre altres.

Confederació dinàmica i influent

Notícies relacionades

Fuentes Knight, que va estudiar Economia a la Universitat de Toronto i es va doctorar a la Universitat Sussex, va ser designat president d'Oxfam Internacional en substitució de Joris Voorhoeve el 10 d'abril del 2015, amb la idea de portar a l'organització "una confederació més global, dinàmica i influent".

Des de la seva seu a Londres, Oxfam Internacional ha indicat que Juan Alberto Fuentes Knight ha sigut "franc" amb el consell d'administració en la investigació, en què "ha cooperat plenament". La directora executiva de l'entitat, Winnie Byanyima, ha detallat en un comunicat enviat a Efe que Fuentes està sent investigat en relació amb "una transacció pressupostària feta pel Govern guatemalenc mentre ell era ministre de Finances", i ha afegit: "Ell ens ha assegurat que ha cooperat completament amb la investigació i té la confiança que no va transgredir a consciència les normes o els procediments".