SEQÜELES DEL 'BREXIT'

L'UKIP, en descomposició

El partit euròfob es descompon i el seu antic líder, Nigel Farage, es planteja crear una nova formació

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

L’UKIP, el partit euròfob britànic, que va empènyer cap a la sortida d’Europa el Regne Unit, es desintegra. La victòria del brexit en el referèndum del 2016 va ser el seu gran triomf i el començament de la caiguda en picat. Abandonat pels votants, endeutat i sense objectius polítics definits, el comportament del seu últim líder, el quart en els últims 18 mesos, va camí d’enterrar definitivament la formació antiimmigració.

Henry Bolton, al capdavant del partit des del mes de setembre passat, s’aferra al càrrec, malgrat el vot de censura unànime del comitè executiu nacional reunit diumenge a la nit. La seva negativa a marxar va provocar el que semblava una operació coordinada per pressionar-lo, amb més de mitja dotzena de dimissions d’alts càrrecs de l’UKIP, inclosa la número dos del partit, el responsable del govern local, d’educació, de comerç i el portaveu d’immigració. Bolton feia unes quantes setmanes que trontollava, després que sortissin a la llum uns missatges racistes de la seva nòvia contra Meghan Markle, que al maig es convertirà en l’esposa del príncep Enric.

L’antic oficial de l’Exèrcit de 52 anys, casat i amb fills petits, es va separar inesperadament de la seva dona per anar-se’n al desembre amb Jo Marney, una exmodel de llenceria de 25 anys, afiliada a l’UKIP. L’idil·li, molt comentat, a penes va durar quatre setmanes, el temps que van trigar els mitjans britànics a descobrir els comentaris racistes de Marney a les xarxes socials. 

Segons ella, una «negra americana» convertida en princesa «tacaria» la família reial amb la seva «llavor». Les minories ètniques, afirmava, «van empenyent a poc a poc, obrint-se camí cap a amunt. El pròxim serà un primer ministre musulmà. I un rei negre». En altres missatges, Marney qualifica els musulmans de «càncer del qual cal lliurar-se».

A l’esclatar l’escàndol, la nòvia del líder va ser suspesa de militància i aquest obligat a elegir entre ella i el càrrec. Bolton va anunciar la ruptura sentimental, però els tabloides van enxampar després la parella sopant junts. Després de la moció de censura, seran els militants els que decideixin en votació la sort d’un líder sense gens de carisma.

¿Nou partit de Farage?

Notícies relacionades

L’UKIP sempre va girar al voltant de la figura de Nigel Farage i l’únic objectiu era treure el Regne Unit de la Unió Europea. Quan Farage va dimitir el juliol del 2016, va declarar que la seva «ambició política està complerta». El partit va perdre peu. Els successius candidats a succeir-lo es vam embrancar en violentes baralles internes, que van acabar en una ocasió a cops de puny i amb un dels aspirants a l’hospital. Aconseguit l’objectiu del brexit els simpatitzants van desertar. Si en la campanya de les eleccions europees del 2014 l’UKIP va aconseguir un terç de tots els vots i en les generals del 2015 el 12,6%, en les eleccions del mes de juny passat a penes va arribar a  l’1,8%.    

Nigel Farage no tornarà a l’UKIP i està estudiant la possibilitat de crear un nou partit. Pot ser fins i tot que el projecte estigui molt avançat. Els mitjans britànics han parlat dels seus contactes amb el multimilionari Arron Banks, que durant anys va finançar l’UKIP.