VIOLÈNCIA A L'AFGANISTAN

Un atac armat a un hotel de luxe a Kabul provoca 10 morts

L'assalt a l'establiment freqüentat per estrangers es prolonga durant 12 hores fins que els atacants han sigut abatuts

zentauroepp41703089 kab01  kabul  afghanistan   21 01 2018   smoke billows from 180121133423

zentauroepp41703089 kab01 kabul afghanistan 21 01 2018 smoke billows from 180121133423 / JAWAD JALALI

3
Es llegeix en minuts

Almenys 10 persones, inclosos quatre atacants i un estranger, han mort en un atac insurgent a l'Hotel Intercontinental de Kabul, on les forces de seguretat han rescatat més de 150 empleats i hostes, 40 d'ells forans. Un atacant suïcida es va immolar ahir a la nit a l'entrada del luxós establiment, molt freqüentat per estrangers, per facilitar l'entrada als seus tres companys, que van penetrar a l'hotel carregats d'armes, explosius i armilles preparats per ser detonats.

L'assalt ha resultat en unes 12 hores d'enfrontaments entre les forces de seguretat i els insurgents, fins que les autoritats afganeses l'han donat per finalitzat aquest diumenge al matí. "L'atac s'ha acabat completament després que tots els atacants han sigut eliminats", ha dit el portaveu del Ministeri d'Interior, Nasrat Rahimi. "Totes les habitacions de l'hotel han sigut desallotjades una per una, l'hotel està completament desallotjat i l'operació s'ha acabat. Cap dels terroristes continua a l'establiment", va confirmar també l'altre portaveu de departament, Najib Danish.

Durant la nit, les forces de seguretat van rescatar 151 hostes i empleats de l'establiment, entre ells 41 estrangers, que ja estan en un lloc segur. No obstant, no van aconseguir salvar la vida de sis civils, entre ells un forà, del qual Danish va rebutjar detallar la nacionalitat. Entre les víctimes també hi ha el cap del Directori de Telecomunicacions de la província de Farah (oest), que era a l'hotel juntament amb els seus homòlegs d'altres províncies per participar en una conferència sobre tecnologies de la informació, organitzada pel Govern de Kabul.

Alt nivell de vigilància

Les forces de seguretat i els equips d'investigació segueixen a l'Intercontinental, que està situat dalt d'un turó a l'oest de la capital afganesa i on sempre hi ha un alt nivell de vigilància per part de les forces de seguretat. A la zona encara se senten explosions esporàdiques, que Rahimi va atribuir a detonacions controlades per part de les tropes per desfer-se dels explosius col·locats pels atacants abans de ser abatuts.

Fa unes setmanes, la seguretat de l'hotel va passar a estar en mans d'una empresa privada, mentre que abans estava a càrrec de les forces de seguretat afganeses, ha afirmat Rahimi. L'hotel, freqüentat per estrangers i afganesos adinerats i que sovint acull festes privades i esdeveniments oficials, com rodes de premsa, seminaris i conferències, ja va ser objecte d'un atemptat similar el juny del 2011. En aquella ocasió, 21 persones van morir, entre elles un pilot espanyol i un altre estranger, i l'acció també es va allargar fins a altes hores de la matinada.

L'atac de fa set anys va ser reivindicat pels talibans, però cap grup ha reclamat encara l'autoria de l'acció d'ahir contra l'Intercontinental. Aquest és el primer atac d'envergadura al país des que el Govern va reprendre fa uns dies la possibilitat d'unes negociacions de pau amb els talibans. La setmana passada, membres del Govern afganès, de l'Alt Consell per a la Pau de l'Afganistan i de faccions dels talibans van mantenir converses informals a Turquia amb el propòsit d'obrir un procés formal de pau al país asiàtic.

Greus atacs insurgents

Notícies relacionades

A principis de mes, 11 persones van morir, entre elles cinc policies, i 25 van resultar ferides després que un atacant suïcida detonés els explosius que portava a prop de les forces de seguretat que vigilaven una manifestació a la capital afganesa. A més, a finals de maig passat es va produir a la ciutat el pitjor atemptat al país des de la caiguda del règim talibà amb la invasió nord-americana el 2001, quan un camió carregat d'explosius va causar 150 morts i més de 300 ferits.

Des del final de la missió de combat de l'OTAN el gener del 2015, Kabul ha anat perdent terreny davant els insurgents fins a controlar a penes un 57% del país, segons l'inspector especial general per a la Reconstrucció de l'Afganistan (SIGAR) del Congrés dels Estats Units.