PROTESTA MASSIVA

La resistència a Trump creix i es mobilitza als EUA

Prop de 6.000 grups formen part d'un moviment descentralitzat de rebuig al president nord-americà i el seu eix central són dones, moltes de les quals estan fent el saldo a la política

zentauroepp41674249 epa6694  nueva york  estados unidos   19 01 2018   numerosas180120162044

zentauroepp41674249 epa6694 nueva york estados unidos 19 01 2018 numerosas180120162044 / ALBA VIGARAY

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La presa de possessió de Donald Trump no va ser, per més que ell i el seu equip ho repetissin, la que més públic va tenir en la història. No obstant, la manifestació que va tenir lloc l’endemà, la Marxa de les Dones, sí que va aconseguir una mobilització sense precedents als Estats Units: prop de quatre milions de persones van ocupar els carrers a centenars de localitats de tot el país. Durant els 12 mesos següents s’han mantingut les protestes (centenars cada mes segons la comptabilitat de l’estudiosa de resistència civil Erica Chenoweth i el politòleg Jeremy Presman). Es van produir orgànicament als aeroports davant el dictat del primer veto als musulmans, o quan Trump va treure els EUA de l’Acord de París, entre altres ocasions. En el primer aniversari tornen les grans marxes, 389 aquest cap de setmana. Però la resistència a Trump és molt més.

En un any en què s’han disparat de forma sostinguda les donacions a organitzacions progressistes com la Unió Americana de Llibertats Civils, el mediambientalista Sierra Club, la xarxa de salut reproductiva Planned Parenthood o MoveOn també està florint una nova era d’activisme. En zones rurals, urbanes i suburbis es desplega un moviment de moviments presents en tots i cadascun dels 435 districtes electorals.

Funcionen de forma descentralitzada i amb diverses agendes i les dones hi juguen un paper clau. Nombres sense precedents d’elles estan fent el salt a la política o considerant-ho (22.000 han consultat amb Emily’s List, el grup més gran dedicat a l’elecció de dones). I ja se n’ha demostrat el poder i l’efecte a les urnes, cosa que dona esperances als demòcrates d’aconseguir una onada blava en les legislatives del novembre.

Milers de grups

Per entendre l’abast del fenomen es pot mirar a Indivisible, una organització que va néixer originalment com una guia preparada per antics empleats del Congrés oferint suggeriments i pistes sobre com organitzar-se davant la presidència de Trump i el control republicà. Avui és una xarxa amb què s’han afiliat almenys 6.000 grups. En el seu moment àlgid el Tea Party en va tenir entre 800 i 1.000. 

«Els grups determinen quina mena d’agenda activista té més sentit per a ells depenent d’on són, com són les seves comunitats i quina és la situació política», ha explicat Ezra Levin, cofundadora i codirectora del grup. I central en la seva filosofia, segons una altra cofundadora i codirectora, Leah Greenberg, és lluitar la lluita que toca. «L’any passat era l’organització comunitària. Aquest any és electoral. Al novembre és a vida o mort», li ha dit a la NBC.

L'esperança dels demòcrates

Notícies relacionades

A tots els nivells la resistència està forjant una aliança amb el Partit Demòcrata, o viceversa. Grups com Socialistes Demòcrates d’Amèrica, associat a l’excandidat presidencial demòcrata Bernie Sanders i que ha passat de 5.000 membres a 30.000 després de l’elecció de Trump, tenen una agenda més radical a la recerca de la igualtat o crítica amb el capitalisme, però han mostrat la seva disposició a treballar amb els demòcrates i els seus candidats. I la tesi dominant sembla ser la que ha manifestat l’escriptora Rebecca Solnit: «Tot i que els demòcrates no són la revolució, són l’alternativa actualment disponible als republicans».

El focus de la majoria dels grups està en l’àmbit local i en l’estatal, tot i que tampoc es perd de vista Washington. I la formació que es va veure derrotada amb Hillary Clinton com la seva candidata torna a tenir esperances. Al Congrés els demòcrates necessiten guanyar dos escons al Senat i 24 a la Cambra Baixa.