confrontació parlamentària

Tancament del Govern i protestes en l'aniversari del primer any de Trump

El Congrés fracassa en el seu intent de prorrogar el finançament públic tras diversos dies de negociacions maratonianes

SHAWN THEW (EFE)

Tancament del Govern i protestes en l'aniversari del primer any de Trump
mbenach41695048 jlx04  new york  united states   20 01 2018   people gather 180120210922

/

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El primer aniversari de la presidència de Donald TrumpDonald Trump no hauria pogut ser més accidentat. Just un any després que el magnat novaiorquès jurés el càrrec a les escales del Capitoli, el Govern federal dels Estats Units s’ha quedat sense fons per seguir operant normalment, una situació que no es donava des de finals del 2013. Republicans i demòcrates van ser incapaços d’arribar a un acord per estendre el finançament públic abans que s’acabés el termini divendres a mitjanit. El fracàs polític forçarà el tancament parcial de ministeris i agències governamentals, i obligarà desenes de milers de funcionaris «no essencials» a quedar-se a casa i sense sou fins que l’impàs es resolgui.

El desori burocràtic va córrer en paral·lel a la celebració de dotzenes de manifestacions a tot el país per protestar contra la gestió del president, una mobilització que segueix els passos de la multitudinària marxa de les dones que es va produir un dia després que Trump prengués possessió del càrrec fa un any. Els dos episodis reflecteixen la profunda divisió política i social que viu el país, una constant en els anys de Barack Obama que no ha fet més que intensificar-se des que l’empresari està al capdavant del Govern.

El 57% en contra

La política immigratòria de Trump, la seva posició sobre l’avortament i els homosexuals o els comentaris misògins que esquitxen el seu primer any van ser alguns dels greuges expressats en les més de 200 concentracions que van ocupar les grans ciutats, des de Los Angeles fins a Washington, passant per Denver o Charlotte.

«Mentiria si dic que no estic desanimada i trista per haver de manifestar-me una altra vegada per demostrar la nostra oposició a aquest desastrós primer any de la presidència Trump», li va dir a Associated Press Peggy Taylor, una guia turística que va participar en la marxa de Nova York. El 57% dels nord-americans desaproven la gestió del republicà, segons una de les últimes enquestes. Trump és el president més impopular de la història moderna, malgrat la bona marxa de l’economia i l’eufòria dels mercats.

Com ja va passar fa més de quatre anys, en el penúltim dels 13 tancaments del Govern que hi ha hagut des de principis dels anys 80, republicans i demòcrates no van trigar a culpar els seus rivals polítics del fracàs per estendre el finançament públic, provocat per les seves desavinences per resoldre el futur dels dreamers i la construcció del mur amb Mèxic. «Els demòcrates del Senat són responsables del tancament de Schumer», va dir la portaveu de la Casa Blanca per atribuir les culpes del fracàs al líder demòcrata a la Cambra alta, Chuck Schumer. «Han posat la política per sobre de la nostra seguretat nacional, les famílies militars i la capacitat del nostre país per servir tots els nord-americans», va afirmar

Circumstància inèdita

Notícies relacionades

Des de l’altre bàndol es va insistir a culpar el president i el seu partit, que controlen les dues cambres. De fet, és la primera vegada que tanca el Govern amb un Congrés dominat per un sol partit. «Negociar amb aquest president és com negociar amb gelatina, és pràcticament impossible», va dir Schumer ahir, després d’haver-se reunit la vigília amb el mandatari per mirar de desencallar l’embut. «És incapaç de mantenir els termes pactats», va assegurar.

Els ciutadans diran al final de qui és la culpa. Aquest és un dels elements que es dirimiran en les eleccions del mes de novembre, en les quals els republicans es juguen mantenir el control de les cambres. El cost polític dependrà en gran mesura del que triguin els partits a reobrir el Govern. Els parcs nacionals, Correus, els controladors aeris o el Departament d’Estat amb prou feines ho notaran, però en diversos ministeris milers de funcionaris es quedaran temporalment a casa. L’últim tancament va durar un parell de setmanes.