DOTZE MESOS D'EXABRUPTES

Vint sortides de to de Trump en el primer any a la Casa Blanca

El president nord-americà ha continuat amb l'hàbit de dir el que pensa sense importar-li les conseqüències que puguin tenir les seves paraules com a dirigent de la màxima potència mundial

 Reviu el polèmic primer any de Trump com a president / VÍDEO LAB GRUP ZETA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L'any de presidència de Donald Trump s'ha distingit, entre moltes altres coses, per les seves declaracions o tuits fora de to. Uns exabruptes que formen part de la personalitat del magnat, tal com va deixar de manifest durant els mesos que va durar la campanya electoral que finalment el va portar a la Casa Blanca. La mostra de manifestacions o comentaris políticament incorrectes com a president dels EUA és molt llarga. Aquí només hi ha una petita mostra de 20 comentaris desafortunats.

2018

Gener

1.- “¿Per a què volem haitians aquí? ¿Per a què volem tota aquesta gent de l'Àfrica aquí? ¿Per què rebem gent de països de merda?, va dir Trump durant una reunió per renegociar el programa que concedeix residència legal a immigrants d'Haití, el Salvador i països africans.

2.- “Kim Jong-un ha dit que té sempre el botó nuclear al seu escriptori. ¿Podria algú del seu règim afamat i minvat dir-li que jo també tinc un botó, però que el meu és molt més gros i més poderós que el seu, i que funciona?"

2017

Desembre

3.-  “Ara que el nostre país es torna cada vegada més fort i intel·ligent, vull desitjar a tots els meus amics, seguidors, enemics i fins i tot els molt falsos mitjans de comunicació, un feliç i saludable any nou. ¡El 2018 serà un gran any per a Amèrica!"

Novembre

4.- ¿Per què Kim Jong-un m'insultaria dient-me vell quan jo no li diria mai baix i gras?

Octubre

5.- “Si mires una catàstrofe real com el Katrina, milers de persones que van morir, i mires el que ha passat aquí... ¿Quin és el saldo mortal ara mateix? ¿17? 16 morts confirmades, 16 enfront de milers”, després de visitar Puerto Rico, que va patir els efectes de l'huracà María.

6.- “Un dels termes més genials que m'he inventat és fake (fals)”, va confessar Trump en el xou de Mike Huckabee. En el primer any com a president ha utilitzat la paraula fake unes 200 vegades.

7.- “Vaig tenir una conversa molt respectuosa amb la viuda del sergent David Johnson, i vaig esmentar el seu nom des del principi, sense dubtar”, la viuda del militar, mort al Níger, va assegurar que Trump li va trucar per donar-los el condol però el president ni tan sols sabia quin era el nom del seu marit.

Setembre

8.- “Vaig parlar amb el president Monn de Corea del Sud ahir a la nit. Li vaig preguntar com anava l'Home Coet (Kim Jong-un)".

9.- No es pot acceptar que aquesta banda criminal s'armi amb míssils nuclears. Tenim una gran paciència però si ens veiem obligats a defensar-nos o a defensar els nostres aliats, no tindrem cap més opció que destruir totalment Corea del Nord”, discurs a l'ONU.

10.- "Si els seguidors de la NFL (Lliga de Futbol Americà) es neguessin a anar als partits fins que els jugadors deixin de faltar el respecte a la nostra bandera i el nostre país, les coses canviarien ràpid. Que siguin despatxats o suspesos".

Agost

11.- "He condemnat els neonazis, he condemnat molts grups. Però no tota aquella gent eren neonazis, creguin-me. No totes aquelles persones eren supremacistes blancs, ni de bon tros. Crec que hi ha culpa a les dues bandes. No en cap tinc dubte”, sobre els incidents en la manifestació supremacista a Charlotteville, Virgínia.

Juliol

12.- “Està en molt bona forma física. Preciosa”, li va dir al president de França, Emmanuel Macron, just després d'haver saludat la seva dona, Brigitte Macron, el juliol del 2017.

13.- "La pregunta fonamental del nostre temps és si Occident té la voluntat de sobreviure. ¿Confiem en els nostres valors per defensar-los a qualsevol preu?"

14.- “El Govern dels Estats Units no acceptarà ni permetrà que les persones transgènere serveixin a l'Exèrcit”.

Juny

15.- "Per complir el meu deure solemne de protegir els EUA i els seus ciutadans, els Estats Units es retiraran de l'acord climàtic de París. Vaig ser elegit per representar els ciutadans de Pittsburgh, no de París".

Maig

16.- “Em vaig dir a mi mateix: ‘saps, això de Rússia i Trump és una història inventada’".

17.- Cada vegada que llegeixis en els mitjans de comunicació "les fonts diuen" sense mencionar cap nom, és molt possible que aquestes fonts no existeixin, sinó que hagin sigut inventades per periodistes falsos”.

Març

18.- "El president Obama va caure molt avall al gravar els meus telèfons durant el sagrat procés electoral. Això és Nixon/Watergate. Paio dolent o malalt".

Gener

Notícies relacionades

19.- “Meryl Streep, una de les actrius més sobrevalorades a Hollywood, no em coneix però em va atacar ahir a la nit en els Golden Globes. És una lacaia de Hillary que va perdre ostensiblement”.

20.- “Des d'avui, els Estats Units tornen a agafar el control de les seves fronteres. El sorgiment de migrants il·legals provinents de Centreamèrica està afectant tant Mèxic com els Estats Units”, després de firmar l'ordre de construcció del mur amb Mèxic.