Guerra siriana

Tillerson diu ara que els EUA no preparen una força de 30.000 homes per a la frontera de Síria

Turquia celebra, amb reticències, la reconsideració dels EUA

Tillerson diu ara que els EUA no preparen una força de 30.000 homes per a la frontera de Síria

JONATHAN ERNST (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Washington

Després d'encendre Turquia a l'anunciar que els EUA preparen una força de 30.000 homes per intervenir a la frontera del nord de SíriaEUA30.000 homesfronteranord  Síria, el secretari d'Estat nord-americà, Rex Tillerson, s'ha desdit d'aquesta intenció amb l'argument que "tot va ser un malentès".

El Govern turc va posar el crit al cel davant l'anunci dels EUA de crear una força nodrida per la milícia kurdosiriana Unitats de Protecció Popular (YPG). Ankara considera que YPG és un braç de la guerrilla turca kurda, l'il·legal Partit dels Treballadors de Kurdistan (PKK) i, per tant, un grup terrorista.

Turquia, a través del seu ministre de Justícia, Abdulhamit Gul, ha saludat amb satisfacció, no exempta de reticència, la reconsideració dels EUA.

Mentrestant, l'Exèrcit de Turquia segueix mobilitzant tropes i vehicles a la frontera amb l'enclavament kurdosirià d'Afrín davant una possible operació militar, ha informat aquest dijous l'agència de notícies turca semipública Anadolu. Segons les fonts citades per l'agència, s'haurien desplegat tancs als municipis fronterers de Hassa i Kirikhan, a la província turca de Hatay.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, sospesa des de fa dies una possible operació militar, que es portaria a terme juntament amb l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS), un grup opositor al règim sirià.

Les probabilitats d'una incursió turca al nord de Síria van augmentar després de l'anunci dels Estats Units d'armar milícies kurdosirianes per crear una nova força de 30.000 efectius que es desplegarien en zones frontereres amb Turquia i l'Iraq.

No obstant, el secretari d'estat dels EUA, Rex Tillerson, va negar ahir a la nit que Washington vulgui construir una força fronterera i va assenyalar que tot va ser un malentès.

Des que l'Exèrcit turc va llançar l'estiu del 2016 l'operació Escut de l'Eufrates per prendre a l'EI una important franja al nord de Síria, Erdogan ha denunciat la presència de les YPG a l'oest de l'Eufrates com a "inacceptable".

Notícies relacionades

A més, ha exhortat Washington a forçar la retirada d'aquestes unitats kurdes, cosa que no s'ha produït fins ara.

El Govern turc tem que les YPG planifiquin aconseguir també el control del territori entre Manbech i Afrín, una distància d'uns 80 quilòmetres, per establir una franja sota domini kurd al llarg de tota la frontera nord de Síria.