I el guanyador de les notícies falses és... "pàgina temporalment fora de servei"

Després d'un problema informàtic inicial, el president dels EUA, Donald Trump, publica els seus insòlits "premis a les notícies falses"

-FOTODELDÍA- WAS01. WASHINGTON (EE.UU.), 17/01/2018.- El presidente de EE.UU. Donald J. Trump asiste a la ceremonia donde el exsenador estadounidense Bob Dole recibió la Medalla de Oro del Congreso de parte del Senador Paul Ryan (no en la foto) hoy, miércoles 17 de enero de 2018, en la sede el Capitolio en Washington (EE.UU.). EFE/SHAWN THEW

-FOTODELDÍA- WAS01. WASHINGTON (EE.UU.), 17/01/2018.- El presidente de EE.UU. Donald J. Trump asiste a la ceremonia donde el exsenador estadounidense Bob Dole recibió la Medalla de Oro del Congreso de parte del Senador Paul Ryan (no en la foto) hoy, miércoles 17 de enero de 2018, en la sede el Capitolio en Washington (EE.UU.). EFE/SHAWN THEW / SHAWN THEW (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia / Washington

El 27 de novembre Donald Trump va anunciar per primera vegada la seva intenció d'entregar uns premis a la cobertura política “més deshonesta, corrupta i distorsionada” de la seva presidència. No era més que una ocurrència, uns suposats guardons inventats sobre la marxa per passar comptes amb els mitjans de comunicació, els mateixos a qui ha descrit diverses vegades com “l'enemic del poble”. Però Trump va perseverar i, després d'ajornar-los en una ocasió, va acabar anunciant-los a bombo i platerets la matinada passada a la seva pàgina de Twitter. “I els guanyadors de les notícies falses són…”. El tuit havia d'enllaçar amb una pàgina del Partit Republicà, però simplement no es va obrir. L'enllaç estava trencat. “Pàgina temporalment fora de servei”, es llegia a la pantalla.

 

Aquesta va ser la incòmoda destrempada del disbarat de premis creats pel líder nord-americà per posar en evidència “la corrupció i la parcialitat dels mitjans generalistes”, un episodi més de la guerra permanent que manté amb el quart poder. Trump no tolera les crítiques i molts mitjans no el toleren a ell, particularment els progressistes, però també alguns conservadors. Tampoc estan disposats a jugar a l'entelèquia dels “fets alternatius” amb què la seva Administració ha intentat edulcorar sovint la realitat o simplement inventar-se-la. Fa només uns dies el Washington Post va publicar que Trump ha dit més de 2.000 mentides, incorreccions i exageracions des que va arribar a la Casa Blanca. Una marca difícil de batre.

 

Gairebé una hora després que Trump anunciés els premis, finalment l'enllaç va funcionar. “El 2017 va ser un any d'incansable parcialitat, injusta cobertura informativa i notícies absolutament falses”, diu la pàgina, que ofereix un rànquing amb 11 “notícies falses”. La CNN s'emporta la palma amb quatre, seguit per The New York Times, amb dues. La resta pertanyen a Time, ABC News, Newsweek The Washington Post. L'onzena no l'atribueix a ningú en particular, és una sospita genèrica, la possible col·lusió amb Rússia de l'equip de campanya de Trump, una de les possibles irregularitats que investiga el fiscal de la trama russa.

Notícies relacionades

 

Pel que fa al contingut, hi ha una mica de tot i inclou diverses de les equivocacions en què ha incorregut la premsa en els últims mesos, algunes de les quals han sigut reconegudes públicament i poc després corregides. La llista inclou, per exemple, la relliscada que va fer al seu dia la CNN al publicar que Trump i el seu fill van rebre un correu amb una adreça per accedir als documents de Wikileaks sobre la campanya de Clinton. O aquella notícia de Time que deia que Trump havia retirat el bust de Martin Luther King del Despatx Oval. El premi gros el dona a una frase de l'economista Paul Krugman, que va escriure a The New York Times que els mercats “mai” es recuperarien de la victòria de Trump. El cert és que fa molts mesos que baten rècords.