Rescatats 13 germans d'una casa dels horrors a Califòrnia

Els pares, que els mantenien malnodrits i en alguns casos encadenats als llits, han sigut acusats de tortura

Les víctimes tenen entre 2 i 29 anys, encara que les autoritats van pensar pel seu aspecte demacrat que tots eren menors

Rescatats 13 germans d’una casa dels horrors a Califòrnia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La trucada que diumenge va fer una adolescent a la policia del comtat de Riverdale, a Califòrnia, ha obert les portes d'una casa dels horrors: una residència familiar on els pares de la menor la mantenien captiva juntament amb els seus 12 germans, malnodrits i en alguns casos encadenats. Aquests pares, David Allen Turpin, de 57 anys, i la seva dona, Louise Anna Turpin, de 49, estan detinguts i afronten càrrecs per tortura i per posar menors en perill. Un jutge ha fixat les seves fiances en nou milions de dòlars per a cadascun.

Segons va relatar dilluns la policia en un comunicat, l'adolescent els va trucar diumenge al matí després d'agafar un mòbil i escapar-se de la casa, situada en una urbanització a la localitat de Perris, uns 110 quilòmetres al sud de Los Angeles. Quan els agents es van trobar amb ella van pensar que tenia 10 anys i la van veure “lleugerament demacrada”. En realitat en tenia 17.

Després de sentir el relat del seu captiveri i el dels seus germans, els agents van anar a la casa i allà van entrevistar el matrimoni Turpin. També hi van trobar diversos nens lligats a llits amb cadenes i candaus en un ambient “fosc i pestilent”. Segons el comunicat, els pares van ser arrestats després de ser “incapaços de donar immediatament una raó lògica” per a la situació dels seus 10 filles i tres fills, que, segons la policia, “semblaven malnodrits” i anaven “molt bruts”.

Encara que els nens tenen entre 2 i 29 anys, els agents inicialment van pensar que eren tots menors pel seu mal aspecte i, segons el comunicat, es van quedar “impressionats” quan van descobrir que set d'ells eren adults. Els menors van ser traslladats a un centre mèdic i els majors d'edat a un altre, i tots van ser admesos per a tractament.

“Gent molt normal”

Els Turpin, propietaris de la vivenda, havien residit abans a Texas però vivien a Perris des del 2010. L'any següent el pare va aconseguir un permís per obrir una escola privada a la casa, Sandcastle Day School, de la qual figura com a director en un directori del Departament d'Educació. Aquell any, segons les dades públiques, el centre tenia sis nens matriculats.

En dues ocasions el matrimoni es va declarar en bancarrota. L'última va ser el 2011, quan van assegurar que devien entre 100.000 i 500.000 dòlars. L'advocat que els va representar llavors, Ivan Trahan, ha explicat al Los Angeles Times que el pare havia treballat d'enginyer a Northrop Group, una empresa contractista de Defensa. Tenia problemes per cobrir les despeses per la nombrosa família, encara que tenia ingressos “relativament alts” (140.000 dòlars a l'any, segons els documents de la bancarrota, en què la dona apareix com a mestressa de casa).

“Jo i la meva dona, que estava amb mi durant les entrevistes, sempre havíem pensat que eren gent molt agradable que parlava molt bé dels seus fills. Semblaven gent molt normal que va caure en problemes financers”, ha declarat l'advocat.

Entre els veïns de la urbanització aquest dilluns hi havia incredulitat, encara que alguns reconeixien que havien detectat coses anòmales. Una d'aquestes veïnes, Kimberly Milligan, ha explicat al diari angelí que quan es va mudar solia veure la dona fora amb un nadó. També en alguna ocasió va veure tres preadolescents, molt pàl·lids, entrant al cotxe. I es preguntava per què, si hi havia tants nens, no se'ls veia jugant fora. “Em pensava que eren educats a casa”, ha dit. “Saps que hi ha alguna cosa que grinyola però no vols pensar malament de la gent”.

Notícies relacionades

També els avis paterns, que han assegurat no haver vist la família en quatre o cinc anys, s'han mostrat “sorpresos i commocionats” en declaracions a la cadena ABC.

Una pàgina a Facebook de David-Louise Turpin (una combinació dels noms de pila dels pares detinguts) mostra diverses fotos que van des del 2010 fins a l'estiu del 2016. En algunes apareixen a Disneyland i en altres a la naturalesa (amb els 13 fills vestint samarretes vermelles idèntiques on estan numerats com si fossin “coses”). També hi ha bastantes imatges de la filla més petita. I la majoria estan fetes a Las Vegas, on aparentment la parella ha celebrat alguna renovació dels seus vots matrimonials amb els seus fills. A les últimes imatges les 10 noies apareixen amb vestits roses i sabates blanques i els tres nois amb americana. Els acompanya un imitador d'Elvis. Estan somrients.

Temes:

Estats Units