REPTE MIGRATORI

Macron defensa amb fermesa a Calais la seva polèmica llei d'immigració

El president francès visita la ciutat símbol de la crisi de refugiats en ple pols amb les associacions, que denuncien l'enduriment del dret d'asil

"No deixarem que es reconstitueixi 'la jungla'. Calais no és una porta secreta d'entrada al Regne Unit", adverteix Macron davant les forces de l'ordre

mbenach41624442 par107  croisilles  francia   16 01 2018   el presidente gal180116155658

mbenach41624442 par107 croisilles francia 16 01 2018 el presidente gal180116155658 / MICHEL SPINGLER POOL

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Si hi ha algun lloc a França que simbolitza el fracàs de la política migratòria europea, aquest lloc és Calais, la ciutat portuària situada a tan sols 84 quilòmetres de les costes britàniques on centenars d’immigrants somien arribar. En ple debat sobre el nou projecte de llei d’asil i immigració que el Govern aprovarà el 21 de febrer, el president francès, Emmanuel Macron, es va desplaçar ahir a Calais per defensar una reforma legislativa molt criticada per les associacions humanitàries, que veuen perillar el principi republicà que fa de França una terra d’acollida.

Davant les forces de l’ordre reunides a la Gendarmeria de Calais, el president va pronunciar un discurs ferm i contundent. Molt més dur que quan era candidat a la presidència de la República i amb un clar objectiu: lluitar sense quarter contra la immigració irregular. «L’Estat no deixarà que es reconstrueixi una jungla. Treballarem perquè Calais no es converteixi en la porta del darrere d’entrada a Anglaterra».

L’anomenada jungla era un campament immund d’on van ser des­allotjades gairebé 8.000 persones l’octubre del 2016 per ser repartides en diversos centres d’acollida de tot el país mentre la lenta Administració examinava si eren candidats a l’estatut de refugiats.

Ara la xifra no arriba a 400, però la situació està lluny de ser pacífica. Moltes associacions es queixen de la brutalitat amb què la policia tracta els immigrants i Macron va afrontar el tema amb un doble missatge. El primer dirigit als agents, a qui va agrair la seva tasca advertint-los, no obstant, que si s’extralimiten en les seves competències seran sancionats. El segon, a les organitzacions humanitàries, perquè no animin els immigrants a mantenir-se en la il·legalitat ni els ajudin en el seu pas clandestí cap al Regne Unit.

«Eficàcia i humanitat» és el mantra que repeteix el president per aconseguir un difícil equilibri entre l’acollida digna que promet als que fugen dels seus països perquè la seva vida corre perill i l’expulsió sense miraments als que ho fan per raons econòmiques. La seva filosofia segueix al peu de la lletra una famosa frase pronunciada fa anys pel socialista Michel Rocard: «França no pot acollir tota la misèria del món».

PARTIDARIS I DETRACTORS / El text que serà debatut a l’abril a l’Assemblea Nacional pot revelar les primeres esquerdes en la política ni d’esquerres ni de dretes del president. La llei agrada en les files de la dreta moderada, irrita part d’antics socialistes que ara militen a La República en Marxa i no va prou lluny per al Front Nacional. El 43% dels francesos jutgen prioritari lluitar contra la immigració irregular.

Però, sobretot, el text de l’Executiu ensopega amb el rebuig frontal de les associacions humanitàries i nombrosos intel·lectuals d’esquerres. Les pors deriven especialment d’una circular del Ministeri de l’Interior que obligarà els agents que treballen amb immigrants a fer un registre administratiu que distingeixi refugiats dels que arribin per raons econòmiques.

Notícies relacionades

CIMERA FRANCO-BRITÀNICA /La visita de Macron a Calais es produeix en vigílies d’una cimera franco-britànica de demà a Londres. Un dels temes que abordarà amb Theresa May serà el control del flux migratori quan el Regne Unit deixi la UE. Macron no va al·ludir ahir al controvertit acord de Touquet, firmat per Nicolas Sarkozy el 2003, que permet a la Policia britànica detenir els immigrants als ports francesos. Sí que espera de les autoritats britàniques respostes «concretes» sobre els menors no acompanyats atrapats a Calais a l’espera que Londres permeti que travessin el canal per reunir-se amb els seus familiars.

En el context europeu, Macron reclama una política «coherent» que no percep en el reglament de Dublín, que obliga els immigrants a iniciar els tràmits per a la seva regularització en el primer país europeu que trepitgen. I demana una oficina europea d’asil i un sistema de control per compartir dades en tot l’espai Schengen.