vuit mesos a l'elisi

La llibertat de Brigitte Macron

La dona del president de França es construeix a mida el seu paper de primera dama

Aquest dimecres surt a la venda la seva primera biografia no autoritzada

undefined41558630 files  this file photo taken on november 20  2017 shows fren180116190452

undefined41558630 files this file photo taken on november 20 2017 shows fren180116190452 / LUDOVIC MARIN

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Amb la mateixa naturalitat amb la qual ha trencat un tabú, demostrant que una dona té el mateix dret que un home a escollir una parella més jove, Brigitte Macron va donant-li forma i contingut al rol de primera dama que ocupa des de fa vuit mesos. Sense estatus oficial però amb una carta de transparència creada arran de l’elecció del president de la República, Brigitte Macron s’ha fet un lloc a l’Elisi i fora.

A més a més d’acompanyar Macron en els seus viatges oficials i exercir de padrina en actes socials o educatius, la dona del president segueix els passos de Claude Pompidou perquè l’art tingui cabuda en el número 55 del Faubourg Saint-Honoré. Aquest mes rebrà els directors dels grans museus francesos. Objectiu: «Fer de l’Elisi un petit Louvre Abu Dhabi», segons explica un col·laborador. 

Però Brigitte Macron dibuixa el perímetre de la seva funció amb els peus a terra i cada tarda segueix un ritual. «Treu el cap al despatx dels seus dos col·laboradors, Pierre-Olivier Costa i Tristan Bromet, i diu: ‘¿Què? ¿Ens en anem?’».

Els tres surten a fer una volta per París, acompanyats a vegades per Némo, el pagès de la parella presidencial. «Brigitte té una necessitat vital de no quedar-se tancada al palau, vol continuar en contacte amb la realitat», explicava fa una setmana a Le Monde el seu director de gabinet.

Entre passejada i passejada, respon a les nombroses cartes que arriben al seu despatx –entre 100 i 150 al dia–, supervisa les activitats i recepcions oficials a l’Elisi i dedica part del seu temps a assumptes relacionats amb la salut, la discapacitat i la igualtat de gènere. «La dona d’avui no ha d’estar darrere del seu marit», ha dit en alguna ocasió.

Notícies relacionades

Però darrere de la seva imatge pública, hi ha una part menys coneguda que intenta presentar la biografia no autoritzada Brigitte Macron, l’alliberada, que avui surt a la venda a França. La seva autora és Maëlle Brun, col·laboradora de Closer, la revista del cor que va destapar la infidelitat de François Hollande al publicar una fotografia seva en moto i amb casc sortint de l’apartament de Julie Gayet.

A través d’uns 50 testimonis, el llibre repassa la infància i joventut de Brigitte, nascuda a Amiens el 1953. La més petita de sis germans era una nena alegre que disfrutava de gran llibertat i, després, una adolescent popular i amb facilitat per crear colles d’amics. Una faceta que encara manté, com la fascinació pels artistes. El 25 d’octubre va sentir Mick Jagger com deia en ple concert: «Hi ha moltes estrelles avui. Patrick Bruel, Sylvie Vartan i Brigitte Macron».