REVISIÓ MÈDICA

L'"excel·lent salut" de Trump

El metge de la Casa Blanca assegura que no té problemes mentals i que està perfectament capacitat per exercir el càrrec

zentauroepp41628122 us president donald trump smiles during his meeting with his180116224401

zentauroepp41628122 us president donald trump smiles during his meeting with his180116224401 / NICHOLAS KAMM

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Quan Donald Trump encara era candidat, el seu metge personal va afirmar que «serà el president més sa que hagi tingut mai els Estats Units». Lluny d’aplacar els dubtes sobre la salut de l’home més vell que ha arribat mai a la Casa Blanca, aquell informe tan categòric només va servir per alimentar-los. Incloïa frases com «la seva força i la seva energia física són extraordinàries» o «les anàlisis són increïblement excel·lents». El doctor va acabar reconeixent que havia escrit l’informe en cinc minuts mentre esperava a la limusina del magnat.

Ha passat més d’un any des d’aquell informe. Trump té ara 71 primaveres. Segueix dormint poc. Beu uns quants litres de Coca-Cola Light al dia. No fuma ni beu. Fa poc exercici, tot i que és un àvid jugador de golf. I bàsicament s’alimenta d’hamburgueses, pollastre fregit, pizza i entrecots molt fets, la mena de dieta que espantaria el més benigne dels nutricionistes. Però la seva salut no ha canviat. Segueix sent de ferro. O aquest és el missatge que vol transmetre la Casa Blanca perquè, als EUA, l’historial mèdic és estrictament privat i qualsevol dada que es reveli ha de comptar amb el consentiment del pacient.

Després de sotmetre’s a la primera revisió mèdica des que és president, el metge de la Casa Blanca va concloure que Trump tenia «una salut excel·lent» i estava perfectament capacitat per exercir el seu càrrec. «No té absolutament cap problema cognitiu ni mental», va afirmar doctor Ronny Jackson per fer callar les veus que qüestionen la salut mental de Trump. Jackson va assegurar que no era partidari de sotmetre el president a un examen cognitiu, perquè ha estat diàriament en contacte amb ell i no ha notat cap senyal preocupant, però va acabar fent-ho a petició expressa de Trump.Millor que perdés pes

«En termes generals, la salut del president és excel·lent. Les seves constants cardíaques durant les proves físiques van ser molt bones», un resultat que va atribuir al fet que el pacient no fuma ni beu. En qualsevol cas, li va recomanar més exercici, millorar la dieta i perdre una mica de pes. Trump pesa 108 quilos i li han recomanat que perdi entre quatre i vuit quilos durant l’any que ve. A més, pren diversos medicaments per al colesterol i el cor, a part de suplements vitamínics.

Notícies relacionades

La salut mental de Trump ha sigut un dels temes de conversa més recurrents a Washington des que va assumir la presidència. Un llibre recent assegurava que és incapaç de processar informació complexa i que a vegades oblida els noms dels seus amics. Fa només uns dies, Trump es va defensar d’aquestes acusacions descrivint-se com «un geni molt estable». 

Bannon declararà per la trama russa

L'antic estrateg en cap de la Casa Blanca i mà dreta de Donald Trump fins que va ser destituït del càrrec l'agost de l'any passat haurà de donar explicacions sobre els contactes mantinguts entre l'entorn del president i diversos personatges russos en l'òrbita del Kremlin. Steve Bannon va rebre la setmana passada una citació judicial per declarar davant el gran jurat constituït com a part de la investigació de la trama russa que condueix el fiscal especial, Robert Mueller, segons publica la premsa nord-americana. Bannon havia quedat fins ara fora de l'òrbita de Mueller, però el seu perfil es va revaloritzar recentment després de suggerir en un llibre que el fill de Trump podria haver comès un acte de traïció al reunir-se durant la campanya amb una advocada russa. Mueller no és l'únic que té interès en l'exassessor del president. Bannon ha testificat aquest dimarts a porta tancada davant un dels comitès del Congrés que investiga la trama russa.