TENSIÓ POLÍTICA

Rebel·lió de les bases socialdemòcrates contra el pacte amb Merkel

Joventuts i veus regionals de l'SPD critiquen la possible reedició d'una Gran Coalició a Alemanya, que divideix el partit

zentauroepp41133382 file   in this sept  24  2017 file photo german chancellor a171201122941

zentauroepp41133382 file in this sept 24 2017 file photo german chancellor a171201122941 / Gero Breloer

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La formació d’un Govern a Alemanya no serà camí fàcil. Les protestes i la divisió sacsegen el malparat Partit Socialdemòcrata (SPD) després que divendres el seu líder, Martin Schulz (SPD), va segellar amb la cancellera en funcions Angela Merkel (CDU) i el cap dels conservadors bavaresos, Horst Seehofer (CSU), un pacte de mínims de cara a reeditar una altra Gran Coalició al capdavant del país, tres mesos i mig després que les eleccions castiguessin les formacions tradicionals.

La reacció crítica entre els socialdemòcrates alemanys ha sigut immediata. Poc després que es tanqués el preacord, les joventuts de l’SPD (conegudes com a jusos) van carregar contra la decisió presa per Schulz, en qui havien confiat per liderar la renovació del partit des de l’oposició. «¿Com recuperarem la nostra posició si seguim encadenats a partits dels quals ja no ens diferenciem?», es preguntava el seu màxim dirigent, Kevin Kühnert, que va comparar la Gran Coalició amb una apendicitis.

El gir en la posició de Schulz, que ha passat d’assegurar que l’SPD lideraria l’oposició a Merkel a allargar-li la mà, ha dividit la formació. El primer revés a la cúpula socialdemòcrata va arribar ahir en el congrés regional a l’estat de Saxònia-Anhalt, on les bases van donar suport per 52 vots contra 51 una moció plantejada pels jusos contra la repetició de l’aliança amb els conservadors. També han arribat veus crítiques contra el document preacordat des de Hesse i Berlín, on el seu alcalde, Michael Müller, ha lamentat la falta de compromisos. Fins i tot a la mateixa executiva federal la proposta va rebre sis vots en contra.

Falta de legitimitat

La primera prova per a Schulz serà el cap de setmana que ve, diumenge, 21 de gener, quan l’SPD celebrarà un congrés extraordinari a Bonn on els fins a 600 delegats del partit hauran de donar llum verda al preacord. Malgrat això, Schulz viatjarà avui a Dortmund, on mirarà de convèncer els delegats de Rin del Nord-Westfàlia, el land amb més afiliats i més escèptics amb l’acord. «El desafiament real de Schulz no és aconseguir el suport del partit sinó de reconstruir la legitimitat perduda», explica el politòleg Franco Delle Donne.

Després d’haver governat amb Merkel en vuit dels últims 12 anys, l’SPD ha caigut fins al 20,5% dels vots, el pitjor resultat de la seva història. El missatge contra la Gran Coalició semblava clar, però després d’un centenar de dies d’inestabi-

litat s’ha acabat optant pel mateix camí. El 50% dels seus votants veuen el pacte amb bons ulls mentre que un altre 49% renega d’una fórmula que ha passat de ser excepció a norma.

"Un autoengany"

Notícies relacionades

Malgrat incloure un pla d’inversió pública, en el document acordat no hi figura cap increment d’impostos per a les classes altes ni una assegurança de salut universal i sí que ho fa, en canvi, una xifra límit d’acollida de persones refugiades, dues promeses clau dels conservadors molt difícils de pair per al votant de l’SPD. «El fet que aquest desastrós resultat s’intenti vendre com un èxit no és més que un autoengany», ha lamentat Stefanie Krammer, presidenta dels jusos a Baviera.

Si aconsegueix el vistiplau de les bases, la directiva socialdemòcrata començarà a negociar el programa d’un nou Govern conjunt en unes setmanes que es preveuen turbulentes. Perquè pugui prosperar, el document final també haurà de ser recolzat pels 450.000 membres del partit. Això farà que un possible acord de Govern no es materialitzi fins a finals del mes de març. Un altre pacte entre els socialdemòcrates i Merkel deixarà la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) com a líder de l’oposició, el paper que més desitja.