NEGOCIACIÓ

El Govern i l'oposició de Veneçuela avancen en la negociació d'un acord

El ministre veneçolà de Comunicació i Informació, Jorge Rodríguez, afirma que estan "molt a prop" d'arribar a un pacte

zentauroepp41579918 sto56  santo domingo  r dominicana   12 01 2018   el ministr180113104351

zentauroepp41579918 sto56 santo domingo r dominicana 12 01 2018 el ministr180113104351 / Orlando Barria

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Govern i l'oposició veneçolana tornaran aquest dissabte a asseure's a la taula del diàleg que es desenvolupa a Santo Domingo (República Dominicana) després que la jornada de converses de divendres, quan s'esperava que finalitzés aquesta nova ronda de negociacions, s'acabés sense que s'aconseguís un acord encara que amb avanços.

Després de més de 12 hores de negociacions, el canceller dominicà, Miguel Vargas, va assenyalar que havia sigut una "jornada exitosa" i que demà continuaran per intentar concloure aquestes trobades "per buscar una sortida pacífica, estable i democràtica a la situació que viu el poble veneçolà".

Al final de la reunió de divendres, el ministre veneçolà de Comunicació i Informació, Jorge Rodríguez, va assegurar que estan "molt a prop" d'arribar a un acord definitiu a favor de la pau i la convivència entre els actors polítics d'aquest país.

"Hem de dir que hem tingut una jornada profundament intensa i productiva, on hem aconseguit progressos summament importants en punts de confluència per arribar a un acord definitiu de convivència pacífica i democràtica a Veneçuela, com volen les grans majories del país", va afirmar Rodríguez. El portaveu del Govern veneçolà en el diàleg també va rebutjar els intents d'alguns congressistes dels EUA de torpedinar aquest diàleg.

Desconfiança de l'oposició

Notícies relacionades

L'oposició veneçolana, que la vigília de la reunió va expressar la seva desconfiança en aquest procés de negociacions, avui no ha fet declaracions al final de les converses. En la reunió hi van participar el president dominicà, Danilo Medina, i l'expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero; i també va comptar amb l'acompanyament de Xile i Mèxic, a sol·licitud de l'oposició, i de Bolívia, Nicaragua i Saint Vincent and the Grenadines, convidats pel Govern de Nicolás Maduro.

Els punts centrals per a l'oposició són aconseguir garanties electorals per als comicis presidencials previstos per al 2018, l'obertura d'un canal humanitari que permeti l'enviament de medecines i aliments, l'alliberament dels empresonats que consideren "presos polítics" i la restitució d'uns poders constitucionals dels quals va ser desposseït el Parlament.

Temes:

Veneçuela