Trump cancel·la el seu viatge al Regne Unit per por a les protestes

El mandatari assegura en un tuit que la seva decisió obeeix al fet que no vol inaugurar la nova ambaixada dels EUA a Londres

mbenach37067702 u s  president donald trump speaks with british prime minist170127203846

mbenach37067702 u s president donald trump speaks with british prime minist170127203846 / KEVIN LAMARQUE

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat a Twitter que ha cancel·lat la visita que tenia previst fer a principis d'aquest any al Regne Unit per inaugurar la nova ambaixada nord-americana a Londres.

Trump ha dit que ha suspès el viatge perquè el seu antecessor, Barack Obama, va malvendre l'antiga ambaixada i no en vol inaugurar una de nova.

"La raó per la qual he cancel·lat el meu viatge a Londres és que no soc un gran fan que el Govern d'Obama vengués potser l'ambaixada de més qualitat i més ben localitzada de Londres per 'cacauets', només per construir-ne una de nova en una mala localització per 1.200 milions de dòlars. Un mal tracte. Volien que tallés la cinta. ¡No!", va dir Trump a Twitter.

En realitat, el president que el 2008 va prendre la decisió de canviar l'ambaixada va ser George W. Bush, segons figura en articles de la premsa publicats llavors.

El diari britànic The GuardianThe Guardian, que cita fonts governamentals, va assegurar que Trump ha decidit cancel·lar la seva visita a Londres per por de ser rebut amb grans protestes i, en lloc d'ell, hi anirà el secretari d'Estat, Rex Tillerson, que s'encarregarà d'inaugurar la nova missió diplomàtica.

Canvi per seguretat

Els Estats Units van decidir deixar la seva antiga ambaixada a Londres, ubicada a l'exclusiu barri de Mayfair, per raons de seguretat, ja que l'Executiu va gastar durant anys una gran quantitat de diners a tractar d'assegurar l'edifici, però finalment va decidir que el millor era traslladar-se al districte de Nine Elms, al sud de Londres.

Només el 2007, Washington va gastar 15 milions de dòlars en millores de seguretat a la seva antiga ambaixada, segons un article de The New York Times publicat el juny del 2015.

La primera ministra britànica, Theresa May, va convidar Trump a fer una visita d'Estat al Regne Unit quan va visitar la Casa Blanca el 27 de gener del 2017, poc després que el magnat fos investit president.

Relació deteriorada

Notícies relacionades

En un principi, May va ser considerada com la "millor aliada" de Trump a Europa, però la relació entre els dos líders es va anar deteriorant l'any passat a causa de diversos missatges polèmics del mandatari nord-americà a Twitter.

El novembre passat, Trump va indignar especialment el Govern britànic i molts sectors al Regne Unit al compartir a Twitter tres missatges d'una política britànica del partit d'extrema dreta Britain First, en què es mostraven actituds violentes de suposats musulmans.