TÍMIDA APERTURA EN UN REGNE ULTRACONSERVADOR

L'Aràbia Saudita autoritza les dones a entrar als estadis de futbol

Les autoritats saudites permeten per primera vegada que les dones vagin a veure un partit, però separades dels homes a les grades

La mesura s'emmarca en les simbòliques reformes socials i econòmiques empreses els últims anys pel rei Salman

mbenach41574882 female saudi supporters of al ahli attend their teams footba180112183814

mbenach41574882 female saudi supporters of al ahli attend their teams footba180112183814 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Riad

En un altre gest de tímida apertura, l’Aràbia Saudita ha decidit que el futbol serà també ara cosa de dones. Les autoritats de la ultraconservadora monarquia del Pèrsic van permetre ahir que les saudites entressin per primera vegada en un estadi per presenciar un partit, encara que separades a les grades dels homes. La mesura, tota  una fita en la patriarcal societat saudita, s’emmarca en les reformes empreses en els últims temps per la família reial per modernitzar el país.

L’esdeveniment s’ha produït a Jiddah (sud-oest), on s’enfrontaven els clubs locals Al-Ahli i Al-Batin, en el primer d’una sèrie de tres partits de la Lliga Professional saudita que les dones podran veure aquest mes. Demà els obriran les portes de l’Estadi Internacional Rei Fahd, a Riad, la capital, i el dia 18, les de l’Estadi Príncep Mohammad bin-Fahd, a la ciutat de Damman (est).

Les tres infraestructures han sigut adaptades per acollir el públic femení. Per a elles s’han creat «seccions familiars», separades per barreres de la multitud masculina, on tenen els seus propis serveis, així com espais de descans, de culte, àrees per fumar i fins i tot entrades i pàrquings separats. El dia 23 de setembre ja van poder assistir per primera vegada, en una zona acotada per a famílies, a les celebracions del Dia Nacional de l’Aràbia Saudita a l’estadi de Riad.

L’esdeveniment d’ahir s’inscriu en les successives reformes que ha estat aplicant el rei Salman des que va arribar al tron el 2015, que han suposat petites millores per a les dones saudites, però que tot i així segueixen subjectes a un estricte sistema de tutoria patriarcal. L’any passat, el regne va anunciar un històric decret que les autoritzarà a conduir a partir del mes de juny vinent, i també la reobertura dels cines –després de 35 anys de prohibició– i la reemissió de visats turístics.

Notícies relacionades

Encara que molts han acollit aquests canvis amb satisfacció, altres s’han pronunciat en contra d’aquestes reformes. A Twitter, un hashtag en àrab sobre l’entrada de les dones als estadis de futbol ja comptava al migdia amb més de 50.000 tuits. I hi havia opinions per a tots els gustos: molts el van usar per escriure que les saudites haurien de quedar-se a casa, dedicar-se als seus fills i a preservar la seva fe, i no estar en un estadi on la multitud masculina «sovint blasfema i canta sorollosament».

L’impulsor d’aquests canvis socials i econòmics no és un altre que el príncep Mohammad bin Salman, de 32 anys, fill del rei Salman, destinat a heretar un país en el qual més de la meitat de la població té menys de 25 anys i està famolenca de canvis. L’hereu aposta per augmentar la seva popularitat frenant la influència dels ultraconservadors.