FINAL A MESOS D'INCERTESA

Merkel i Schulz acorden reeditar la gran coalició a Alemanya

zentauroepp41570863 acting german chancellor angela merkel  leader of the christ180112110033

zentauroepp41570863 acting german chancellor angela merkel leader of the christ180112110033 / HANNIBAL HANSCHKE

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La CDU d'Angela Merkel i l'SPD de Martin Schulz han arribat aquest divendres a primera hora, després d'una negociació maratoniana de 24 hores, a un principi d'acord per reeditar la gran coalició a Alemanya, segons han informat fonts pròximes a les negociacions. Angela Merkel i Martin Schulz tanquen així mesos d'incertesa política al país i a la comunitat internacional. 

Els equips negociadors de conservadors i socialdemòcrates analitzen ara a la seu de l'SPD el llarg document consensuat abans de donar-hi el vistiplau definitiu, després de superar múltiples discrepàncies en qüestions com la política fiscal i migratòria.  

Si el preacord aconseguit aquest divendres rep el vistiplau al congrés extraordinari que l'SPD ha convocat per al 21 de gener, començaran les negociacions formals per dissenyar un programa de govern que se sotmetrà finalment al vot de la militància, dividida davant la possibilitat d'una nova aliança amb els conservadors.  

La consigna de la discreció s'ha mantingut gairebé sense fissures des de diumenge, quan va començar la ronda de reunions de "sondeig" per a un preacord que haurà de ser validat pels socialdemòcrates en un congrés extraordinari, abans que se celebrin les negociacions formals per constituir un govern.

Les reunions van començar tres mesos i mig després de les eleccions i després que fracassés el primer intent de Merkel de formar govern amb els liberals i els verds.

Els escassos acords que han arribat fins als mitjans, sobre un marge de despesa de 45.000 milions d'euros per a aquesta legislatura o sobre política mediambiental, no han tingut confirmació oficial, ja que, segons diferents dirigents, "res està acordat fins que tot estigui acordat".

Notícies relacionades

Al començar la reunió, tant Merkel com Schulz van reconèixer que encara hi havia "grans esculls", però es van mostrar disposats a negociar fins al final un preacord que serveixi de base per formar una nova gran coalició. Només aquesta fórmula donaria a Merkel el govern estable que desitja i tant ella com Schulz s'han centrat a evitar la repetició de les eleccions, conscients que el seu destí polític depèn en bona part d'això.

Ni una ni l'altre poden voler anar a noves eleccions, ja que, segons la majoria dels sondejos, les seves formacions perdrien suport i en podria sortir beneficiada la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD).