ENTRE CRÍTIQUES DELS DEFENSORS DE LA PRIVACITAT

EUA renova el programa que li permet l'espionatge indiscriminat a l'estranger

La Cambra de Representants, amb el suport de Trump, aprova estendre la polèmica llei durant sis anys més

mbenach41559610 mrx02  washington  estados unidos   11 01 2018   el presiden180111224020

mbenach41559610 mrx02 washington estados unidos 11 01 2018 el presiden180111224020 / MICHAEL REYNOLDS

1
Es llegeix en minuts
Efe / Washington

La Cambra de Representants dels EUA ha aprovat aquest dijous la renovació de la Llei de Vigilància d'Intel·ligència Estrangera (FISA), que permet recol·lectar informació digital d'estrangers, després de contradictoris missatges del president Donald Trump i crítiques de defensors de la privacitat.

La Cambra baixa va tirar endavant la proposta amb 265 vots a favor i 164 en contra, i ara passa al Senat, on haurà de ser considerada abans del 19 de gener, quan expira la seva validesa.

El president de la Cambra de Representants, el republicà Paul Ryan, va assenyalar abans de la votació que, si no es renova aquest programa, no es podria enviar "informació a les autoritats per prevenir atacs terroristes" i "les conseqüències són realment greus".

En vigor sis anys més

No s'espera que la Cambra alta mostri oposició a la controvertida llei d'espionatge, i per tant és més que probable que compti amb la seva aprovació perquè es mantingui en vigor durant sis anys més.

Alguns senadors, com Rand Paul, de Kentucky, membre de l'ala llibertària del Partit Republicà, va criticar la llei a l'afirmar que "cap nord-americà hauria de perdre el seu dret a la privacitat".

L'aprovació per part de la Cambra va estar marcada per uns sorprenents missatges de Trump al seu compte de Twitter. En un primer moment, el mandatari va semblar mostrar el seu rebuig a la llei a l'assegurar que podria haver estat utilitzada per espiar amb males intencions la seva campanya presidencial el 2016. No obstant, minuts després va afirmar que el vot d'avui "és sobre tipus dolents estrangers en territori estranger". "La necessitem", va subratllar en el seu nou missatge.

Comunicacions per via digital

La renovació afectava la Secció 702 de la FISA, a través de la qual l'Agència Nacional de Seguretat (NSA) recol·lecta informació sense ordre judicial sobre les comunicacions per via digital d'estrangers fora dels EUA (incloses amb ciutadans nord-americans).

Notícies relacionades

Aquest procediment va estar subjecte a escrutini després de les filtracions de l'exespia Edward Snowden el 2013 per les seves implicacions sobre la privacitat, que han sigut criticades per organitzacions defensores dels drets civils.

Els serveis d'intel·ligència dels EUA consideren aquesta secció com una eina clau en les seves tasques d'espionatge.