LA INGERÈNCIA RUSSA

Demòcrates dels EUA acusen Putin de recolzar el procés per desestabilitzar Espanya i la UE

Un informe del Senat sosté que la setmana de l'1-O es van publicar cinc milions de missatges sobre Catalunya

zentauroepp41212921 russian president vladimir putin gestures as he speaks at th171206155259

zentauroepp41212921 russian president vladimir putin gestures as he speaks at th171206155259 / Ivan Sekretarev

2
Es llegeix en minuts
EFE

Vladímir Putin representa una amenaça greu contra els Estats Units però Donald Trump no fa ni cas i segueix passiu davant els atacs informàtics i la propaganda del Kremlin. Aquesta és la principal conclusió d'un informe inèdit publicat aquest dimecres pels demòcrates de la comissió d'Afers Exteriors del Senat nord-americà. El document, de 206 pàgines, dedica un bon espai a Catalunya.

L'estudi, realitzat per l'equip del senador nord-americà Ben Cardin i fruit d'entrevistes amb ambaixadors, oenagés i funcionaris governamentals, detalla diferents ingerències empreses pel Govern de Putin, entre les quals inclou l'associada al procés independentista català. L'informe acusa Rússia de fer una "significativa" campanya de desinformació en suport de l'independentisme català, amb l'objectiu d'"afeblir" Espanya i la Unió Europea. 

Segons el document, el referèndum de l'1 d'octubre passat va suposar "una oportunitat per a Moscou per promoure un resultat que afebliria un gran Estat de la Unió Europea". I afegeix el text: "Ara hi ha un cos de proves cada vegada més gran que mostren que el Kremlin, almenys a través dels seus mitjans de comunicació estatals, va dirigir una significativa campanya de desinformació" amb aquesta finalitat.

Comptes anònims

"Una anàlisi apunta que més de cinc milions de missatges sobre Catalunya van ser publicats entre el 29 de setembre i el 5 d'octubre i el 30% provenien de comptes anònims que publicaven exclusivament contingut de RT i Sputnik; el 25%, de robots, i el 10%, de comptes oficials d'aquestes dues plataformes de propaganda", aprofundeix l'informe.

L'estudi crida Trump i l'OTAN a teixir aliances amb els seus socis per liderar un treball conjunt contra l'actuació de Moscou de forma "més forta i més efectiva" per combatre l'"assalt a les institucions i els valors democràtics" presumptament emprès pel Govern de Putin.

El senador Cardin, responsable demòcrata del Comitè de Relacions Internacionals a la Cambra, considera que Trump està "desaprofitant una oportunitat" de liderar aquesta coalició de "defensa col·lectiva", si bé emfatitza que "no és massa tard". 

Altres "abusos"

Notícies relacionades

A més del català, també es refereix a l'atac cibernètic als serveis públics estonians el 2007, a la connexió del Kremlin amb el finançament de mitjans i oenagés a Letònia i a les campanyes de desinformació a Holanda i Alemanya. "Aquests abusos prenen moltes formes, incloent-hi la desinformació, ciberatacs, invasions militars, presumptes assassinats polítics, amenaces a la seguretat energètica, interferència electoral i altres tàctiques subversives que alimenten la corrupció, el crim organitzat i exploten les ideologies d'extrema dreta i extrema esquerra per crear confusió", diu l'informe.

L'escrit també ataca directament Putin, a qui acusa de "buscar reprimir l'exercici de drets humans i participació política" a l'interior i l'exterior de Rússia i afavorir el comportament "corrupte i antidemocràtic" del Kremlin. El senador demòcrata lamenta que Trump "ha ignorat aquesta amenaça a les democràcies dels Estats Units i Europa", malgrat "la creixent intensitat de les operacions d'interferència del Govern rus", i el qualifica de "negligent" per això.