PRIMERA REUNIÓ EN DOS ANYS

Les dues Corees segellen la pau olímpica

Esportistes de Pyongyang participaran en els Jocs Olímpics d'Hivern organitzats per Seül

Els dos països acorden reprendre la línia directa militar per alleujar tensions

La reunió s’ha celebrat amb motiu de presència de tots dos als Jocs Olímpics d’Hivern de Corea del Sud. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Corea del Sud ja es prepara per a la nodrida delegació del nord que honrarà els seus Jocs Olímpics del febrer. La decisió s'ha confirmat aquest dimarts durant la primera reunió oficial entre Seül i Pyongyang en més de dos anys. La qüestió olímpica només era logística, la substància era a la foto d'una taula a la qual es van asseure els representants d'una nació de germans que no s'ha tret de sobre les estructures de la guerra freda.

L'absència de converses des que Seül va perdre la paciència amb el quart assaig nuclear nord-coreà el 2015 havia disparat l'expectació. El comboi nord-coreà va arribar al poble de Panmunjom, enclavat a la franja militaritzada de la frontera, i va passar a la banda sud-coreana. Les delegacions de cinc homes van ser liderades per Cho Myung-gyon, ministre d'Unificació sud-coreà, i Ri Son-gwon, encarregat de les relacions amb el sud. Tots es van estrènyer les mans amb les mandíbules relaxades i somriures francs. “Donem a la gent un preciós regal d'Any Nou”, va demanar Ri. “El poble té un poderós desig que el nord i el sud es moguin cap a la pau i la reconciliació”, va contestar Cho.

Delegació completa

A penes dos esportistes nord-coreans participaran en els Jocs, però no se sentiran sols. La delegació estarà completada per funcionaris, animadores, artistes, observadors i periodistes. No es descarta que hi vagi Kim Jo-jong, germana del líder i amb poder creixent. És probable que siguin allotjats en un vaixell ancorat a una hora de la seu olímpica perquè puguin ser controlats. El desglaç encara no és suficient perquè Seül deixi campar pels seus carrers desenes de nord-coreans.

Seül va aprofitar per colar altres suggeriments. Ha transcendit que Pyongyang reactivarà la línia telefònica entre els alts comandaments militars per alleujar les tensions i evitar que un incident creixi fins a un punt incontrolable. També se sap la seva negativa radical a negociar la desnuclearització de la península. Les dues decisions eren esperades. En el comunicat conjunt no s'aclareix la seva resposta a altres peticions fora de l'ordre del dia: la represa al febrer de les trobades dels familiars separats a la guerra i la desfilada conjunta a les cerimònies d'obertura i clausura dels Jocs. L'última té una marcada simbologia perquè només ho van fer durant el període d'acostament o sunshine policy de les presidències progressistes sud-coreanes (1998-2008) que van permetre una dècada estranyament relaxada a la península.

Recel de Washington

Notícies relacionades

Les converses van ser ràpidament aplaudides per Moscou Pequín. Des dels Estats Units, en canvi, molts les veuen amb recel perquè trenquen l'eix amb Seül i la desdenyen com una maniobra dilatòria de Pyongyang. “Moon Jae-in [president sud-coreà] sembla que té una relació raonable amb Trump i crec que els Estats Units i Corea del Sud comparteixen el convenciment que les sancions han de seguir. Així que l'assumpte real és si aquest diàleg sobre temes olímpics es mou cap a altres temes més amplis com les armes nuclears”, assenyala Stephan Haggard, autor de diversos llibres sobre Corea del Nord.

El diàleg no neix en la pressió nord-americana per més barroeres atribucions del mèrit que encadeni Trump, sinó en l'admirable paciència de Moon. El president ha adoptat com a missió vital la normalització de les relacions sense importar-li quantes bufetades rebi del nord o crítiques per tebi del seu electorat o de Washington. Les pròximes setmanes tornaran a mesurar la seva tenacitat en un procés que, amb Corea del Nord pel mig, pot descarrilar en qualsevol moment.