El fiscal de la trama russa sospesa interrogar Trump

Robert Mueller ja ha comunicat als advocats del president la seva intenció de cridar-lo a declarar, una possibilitat que acostaria la possibilitat d'una acusació formal

mbenach41539782 president donald trump speaks during a meeting with lawmaker180109203543

mbenach41539782 president donald trump speaks during a meeting with lawmaker180109203543 / Evan Vucci

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Han passat vuit mesos des que el Departament de Justícia va nomenar el veterà fiscal i excap de l’FBI Robert Mueller per investigar els possibles vincles entre la campanya de Donald Trump i les maniobres del Kremlin per interferir en les passades eleccions nord-americanes. La investigació ha avançat més ràpid del que molts s’esperaven. Mueller ha presentat càrrecs contra quatre antics assessors del president i, en un senyal del progrés de les seves indagacions, es planteja ara interrogar el president en persona. Així ho va comunicar el mes passat als advocats de Trump, que ara intenten consensuar un posicionament. Els riscos són evidents. Com li va passar al seu dia a Bill Clinton, Trump podria acabar sent ostatge de les seves paraules.

Trump fa mesos que insisteix que vol acabar com més aviat millor amb la distracció de la trama russa i ha dit que estava obert a declarar davant el fiscal especial. «No hi ha hagut col·lusió, no s’ha comès cap delicte i tothom em diu que, en teoria, no estic sota investigació», va reiterar el cap de setmana passat. «Com que no hem fet res de dolent, siguem transparents i acabem amb això». En algun moment es va arribar a especular amb el fet que Trump podria acomiadar Mueller per desfer-se de l’amenaça legal que pesa sobre la seva Administració, però ara tot indica que és més procliu a cooperar amb la investigació.

De fet, els seus advocats estan discutint quina fórmula seria més avantatjosa per a la Casa Blanca. Acceptar un cara a cara amb el fiscal o respondre a les seves preguntes per escrit, com va fer Ronald Reagan durant l’escàndol Iran-Contra. La tercera opció passaria per negar-se a respondre, però Mueller llavors podria recórrer a un gran jurat perquè emeti una citació judicial.

Las claves de la noticia

  • Mueller apunta a Trump  Mitjans dels Estats Units informen que la citació de Mueller perquè Trump declari en la trama russa es podria formalitzar les pròximes setmanes. No és clar com hi respondrà la Casa Blanca, però tot indica que pensa cooperar.
  • El president es defensa  Trump insisteix que no ha comès cap delicte i considera que la investigació sobre els contactes del seu entorn amb Rússia només és una «caça de bruixes». Cansat del cas, diu que està disposat a parlar amb el fiscal perquè no té res per amagar.
  • Càrrecs potencials  Els possibles càrrecs contra Trump van d’un delicte d’obstrucció a la justícia, al perjuri o la col·lusió amb Rússia. Si es presenten, la pressió es traslladaria al Congrés, l’únic amb potestat per jutjar el president amb un procés d’'impeachment'.

Mesos de revelacions periodístiques i interrogatoris als quatre exassessors de Trump que estan cooperant amb la investigació després de ser acusats de mentir a les autoritats donen per a molt. Mueller podria inquirir sobre l’intercanvi d’e-mails que Don Jr. va mantenir el juny del 2016 amb el publicista Rob Goldstone, que le va oferir informació «del Govern rus» per incriminar Hillary Clinton. «Si és el que dius, m’encantaria», va respondre el primogènit del president. També es podria centrar en la reunió posterior que Don Jr., Khared Kushner i el llavors cap de campanya, Paul Manafort, van mantenir a la Trump Tower amb una advocada russa que deia que tenia draps bruts sobre la candidata demòcrata. O preguntar si el president sabia alguna cosa del canal de comunicacions secretes amb Moscou que Kushner va discutir amb l’ambaixador rus a Washington durant el període de transició.

Les línies d’investigació són múltiples. D’acord amb el recompte de la CNN, 12 assessors de Trump van mantenir contactes amb ciutadans russos vinculats d’una manera o altra amb el Kremlin. S’hi va reunir en 19 ocasions, i s’hi haurien d’afegir 51 comunicacions més en forma de trucades i correus.

Notícies relacionades

DESTITUCIÓ DE COMEY / Pocs saben del cert quina és la prioritat de Mueller, però segons fonts de The New York Times passaria per abordar amb Trump la destitució de James Comey, el cap de l’FBI que investigava la trama russa quan va ser acomiadat. El president va dir al principi que s’havia limitat a seguir les recomanacions del seu Departament de Justícia, però després va admetre que al despatxar-lo es va treure «una gran pressió» de sobre. El dubte és si Trump podria haver incorregut en un delicte d’obstrucció a la justícia, el mateix que va servir per iniciar l’impeachment contra Nixon que en va desencadenar la dimissió. Els advocats del president asseguren que té potestat per contractar i acomiadar qui vulgui sense donar explicacions.

Si Trump acceptés un acarament amb Mueller, no seria la primera vegada. Ja ho va fer Clinton el 1998, quan va testificar davant un gran jurat en la investigació per assetjament sexual. Ara fins i tot des del cercle més pròxim al president es pensa que els càrrecs no trigaran a arribar. «És dolorosament obvi que Mueller presentarà càrrecs», va dir el mes passat Roger Stone, un dels confidents de Trump, a Vanity Fair. «La teoria és que Mueller l’acusarà per qüestions de procediment. Les úniques persones que no sembla que ho sàpiguen són els advocats del president i ell mateix». Els càrrecs potencials van d’obstrucció a la justícia a perjuri o col·lusió amb Rússia per interferir en les eleccions presidencials.