Violència endèmica

Diversos enfrontaments en zones turístiques de Mèxic causen 18 morts

Els atacs armats perpetrats per milícies han provocat un increment de la violència en la costa pacífica del país, on nord-americans, canadencs i europeus decideixen passar les seves vacances

afp vx628

afp vx628 / FRANCISCO ROBLES (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un total de 18 persones han mort als municipis d’Acapulco i Los Cabos, a la costa pacífica de Mèxic, en  diversos enfrontaments entre grups de civils armats i agents policials.

A la comunitat rural de La Concepción, a Acapulco, vuit persones van perdre la vida a causa d’un atac armat perpetuat per milicians que s’oposen al projecte hidroelèctric La Presa, una construcció a la llera del riu Papagayo que pretén garantir l’accés a l’aigua potable en tot el municipi.

El portaveu de seguretat de l’estat de Guerrero, Roberto Álvarez Heredia, va confirmar ahir que 120 agents policials recolzats per l’Exèrcit estatal han agafat el control de la comunitat després dels altercats. 

No obstant, els milicians, coneguts com a guàrdies comunitaris, han atacat el cos policial. Fins a tres milicians han sigut abatuts pels trets de la policia i, almenys 30 més, detinguts. Heredia va informar que els guàrdies comunitaris arrestats «portaven 580 grams de marihuana».

El fiscal estatal, Xavier Olea, va assegurar que un dels detinguts és el líder de la milícia Consejo de Ejidos i Comunidades Opositoras a la Presa La Parota (CECOP), Marco Antonio Suástegui Muñoz, que, independentment dels fets comesos, ja tenia una ordre vigent d’arrest per homicidi.

Per un altre costat, dissabte a la nit hi va haver set víctimes mortals durant un intercanvi de trets a San José del Cabo, a l’estat de Baixa Califòrnia Sud, per un enfrontament entre sicaris i membres de la Marina Armada.

Tant l’estat de Guerrero com el de Baixa Califòrnia Sud alberguen alguns dels principals epicentres turístics del país. No obstant, aquestes zones tan freqüentades per nord-americans, canadencs i europeus s’han convertit els últims mesos en escenaris de violència entre grups armats. Només a l’estat de Baixa Califòrnia Sud hi ha hagut fins a 499 assassinats entre el gener i el novembre del 2017, una xifra que dobla la de l’any anterior.

Notícies relacionades

El poderós càrtel de Sinaloa i el de Jalisco Nueva Generación es disputen les rutes de narcotràfic als Estats Units, però també les places de venda de droga per als turistes. Fa uns dies, un grup armat va matar a trets dos adults i va ferir tres menors de la mateixa família.

A inicis del 2017, Cancún i altres destins de la turística Riviera Maya, al sud-est del país, van ser sacsejats per una violència inusual a la zona, amb atacs armats que  van costar la vida a turistes estrangers i del país.

Temes:

Turisme Mèxic