Fujimori surt de la clínica després de ser indultat per raons humanitàries

L'oposició denuncia un tripijoc entre el partit de l'exdictador peruà i el president Kuczynski, amenaçat al seu torn per un procés d''impeachment'

L’expresident peruà Alberto Fujimori abandona la clínica Centenario de Lima, on va estar internat des de fa 12 dies.   / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L'expresident peruà Alberto Fujimori (1990-2000) va abandonar aquest dijous la clínica Centenario de Lima, on ha estat internat durant 12 dies, després d'haver sigut indultat pel mandatari, Pedro Pablo Kuczynski.

Fujimori va sortir de la clínica, al districte de Pueblo Libre, en una cadira de rodes acompanyat pel seu fill petit, Kenji Fujimori, i altres col·laboradors del legislador.

L'exgovernant, de 79 anys, va saludar els periodistes abans d'abordar una camioneta amb vidres polaritzats i va abandonar el lloc custodiat per agents de Seguretat de l'Estat.

Durant la seva permanència al centre mèdic, l'expresident va ser sotmès a una sèrie d'anàlisis i tractaments per atendre els problemes de salut que van justificar l'indult humanitari i el dret de gràcia.

Un dia abans de l'indult

Fujimori va ingressar a la clínica, un dia abans de l'indult atorgat per Kuczynski, amb problemes de pressió arterial, problemes que, segons l'ex director general de Drets Humans del Ministeri de Justícia Roger Rodríguez, mai abans van qualificar per a un indult humanitari.

L'indult a l'exmandatari ha generat divisió en el partit fujimorista Força Popular, dirigit per la seva filla, Keiko Fujimori, ja que en un comunicat el seu Comitè Executiu Nacional va expressar la seva salutació a la llibertat del seu fundador, encara que va discrepar de "la manera com es va aconseguir".

Keiko Fujimori buscava la llibertat del seu pare als tribunals, mentre que el seu germà petit, el legislador Kenji Fujimori, va defensar sempre l'opció d'un indult humanitari.

Segons l'Executiu, la petició d'indult es va presentar el desembre passat, dies abans de començar el procés de destitució contra Kuczynski per presumptes vincles amb l'empresa brasilera Odebrecht.

El cap d'Estat es va salvar de la destitució degut, en part, a l'abstenció de Kenji Fujimori i nou legisladors més del seu partit, en contra de la postura de la resta de la seva bancada, que recolzava la destitució de Kuczynski.

L'indult va ser atorgat tres dies després de la frustrada destitució, cosa que va alimentar les versions de l'oposició que es va tractar d'una negociació entre el governant i Kenji Fujimori.

Hores abans de la sortida de Fujimori de la clínica, un centenar de seguidors van anar a la casa de Kuczynski per agrair-li l'indult.

Els manifestants portaven samarretes blanques amb la inscripció "Fujimori llibertat" i portaven banderins i cartells en què donaven les gràcies a "PPK", com es coneix el cap d'Estat.

Una vegada a prop de la casa del mandatari, els manifestants van llançar coloms blancs al vent i van afirmar que "s'ha fet justícia amb el millor president del Perú".

Notícies relacionades

En un altre dels cartells es llegia: "El Perú només vol reconciliació", la mateixa idea que el mandatari ha expressat després d'atorgar l'indult a l'exgovernant i rebre el rebuig de diferents sectors polítics i socials, al qüestionar la legalitat del benefici donat a Fujimori.

Alberto Fujimori complia una sentència dictada el 2009 de 25 anys de presó per les matances de Barrios Altos La Cantuta, en què van morir 25 persones, perpetrades pel grup militar encobert Colina el 1991 i el 1992, a més del segrest d'un periodista i un empresari.