POLÈMICA ALS EUA

Els advocats de Trump tracten d'impedir la publicació d'un llibre comprometedor

El llibre de Michael Wolff descriu una Casa Blanca caòtica i un president indecís i ignorant que no llegeix mai

zentauroepp41468043 file   in this jan  28  2017  file photo  president donald t180104182335

zentauroepp41468043 file in this jan 28 2017 file photo president donald t180104182335 / Alex Brandon

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Encara no ha sortit al mercat, però l'últim llibre sobre els detalls del primer any de presidència de Donald Trump està sacsejant els fonaments de la Casa Blanca. Fire and Fury: Inside the Trump White House, escrit pel periodista Michael Wolff, no només ha desencadenat la ruptura entre el president i Steve Bannon, que va ser el seu estrateg en cap i mentor ideològic, sinó que dibuixa un retrat molt incòmode de Trump i la seva família als passadissos del poder a Washington. Tant és així que els advocats del president estan tractant d'impedir la seva publicació. En una carta enviada a l'editorial li demanen que "aturi i desisteixi immediatament" de la publicació de l'obra i amenacen amb demandar-la per difamació si el llibre arriba finalment dimarts a les llibreries com estava previst.

Wolff ha explicat que el llibre és producte de més de 200 entrevistes realitzades "durant un període de 18 mesos amb el president, els seus assessors més prominents i altra gent" de l'entorn de Trump. Bannon, que va permetre a l'autor passar moltes hores al seu despatx de la Casa Blanca, és una de les figures centrals. I les seves paraules han dolgut molt el líder nord-americà. En el llibre qualifica Ivanka Trump, filla i assessora del president, de "tonta com un totxo", i també opina sobre les reunions que Donald Trump Jr., Jared Kushner i Paul Manafort van mantenir amb una advocada russa i pròxima al Kremlin que els va prometre informació comprometedora sobre Hillary Clinton a la campanya. "Encara que pensis que no va ser un acte de traïció o antipatriòtic o pura merda, com penso jo, haurien d'haver trucat a l'FBI immediatament", diu Bannon en el llibre.

Incapaç de decidir

Notícies relacionades

L'obra dibuixa una Casa Blanca caòtica i en enfrontament perpetu entre les seves diverses faccions. S'acarnissa especialment amb el president, a qui presenta, segons The Washington Post, un dels diaris que han tingut accés a una còpia del llibre, com "un bufó que no llegeix, que és incapaç de decidir les seves prioritats polítiques o de gestionar l'elenc de personatges en guerra que es passen els dies barallant-se i fent-se el llit els uns als altres i al president". Una font anònima diu que la gestió de Trump és pitjor del que un s'imagina. "Un idiota envoltat de pallassos. Trump no llegeix mai res. Ni memoràndums d'una pàgina. Ni resums de polítiques. Res. Les reunions amb els líders internacionals les ha de deixar a la meitat perquè s'avorreix". 

Després de publicar-se els primers extractes del llibre, Trump ha reaccionat "furiós" i "fastiguejat", segons va explicar dimecres la seva portaveu a la Casa Blanca, Sarah Sanders, que va descriure l'obra com "porqueria de ficció pròpia dels tabloides". La polèmica li ha anat extraordinàriament bé al llibre, que en només 24 hores, ha passat a ocupar el lloc número 1 a la llista de best-sellers d'Amazon, quan només un dia abans rondava el lloc 48.500.