CONFLICTE AL PRÒXIM ORIENT

Trump amenaça amb retirar les ajudes econòmiques a Palestina

El president dels EUA acusa els palestins de negar-se a negociar amb Israel i Ramal·la assegura que no acceptarà el seu "xantatge"

lew04e19

lew04e19 / NASSER SHIYOUKHI (AP)

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump sembla disposat a utilitzar la coerció econòmica per forçar els palestins a seure’s a negociar amb Israel, una de les seves principals apostes en política exterior. En un dels seus primers tuits de l’any, el president dels EUA va acusar l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) de negar-se a parlar de pau amb l’Estat jueu i va amenaçar de retirar-li les ajudes econòmiques si no canvia d’actitud. Les seves paraules han tingut continuïtat a l’ONU, on l’ambaixadora nord-americana, Nikki Haley, va proposar deixar també sense fons la Unrwa l’agència que presta serveis als prop de cinc milions de refugiats palestins. Washington és el principal donant de la Unrwa.

«Paguem als palestins centenars de milions cada any i no ens mostren apreci ni respecte», va escriure Trump a Twitter per ventilar la seva frustració. «Si els palestins no volen seguir parlant de pau, ¿per què hauríem de fer-los aquests massius pagaments en el futur?».

LES XIFRES

Des de la firma dels Acords d’Oslo l’any 1993, que van donar peu a la creació d’un Govern autònom palestí a Gaza i Cisjordània, els EUA han aportat gairebé 5.000 milions de dòlars per apuntalar el pressupost de l’ANP i finançar les activitats de la Unrwa. L’any passat va dedicar 355 milions a l’agència de l’ONU que gestiona l’educació o la sanitat als camps de refugiats, i va contribuir amb 300 milions més al pressupost del Govern de Ramal·la.

Notícies relacionades

«No ens faran xantatge», va assegurar ahir la veterana legisladora palestina Hanan Ashwari. «El president Trump ha sabotejat la nostra recerca de la pau, la llibertat i la justícia, i ara s’atreveix a culpar els palestins de les conseqüències de les seves accions irresponsables». La Casa Blanca no ha presentat el pla amb el qual pretén rellançar les negociacions, però sí que ha demostrat reiteradament la seva sintonia amb el Govern d’extrema dreta que mana a Israel i que segueix expandint les colònies jueves en el territori on hauria d’aixecar-se el futur Estat palestí.

La retirada del finançament nord-americà deixaria molt perjudicades les ja minses arques palestines, on el Govern viu de les subvencions internacionals.