Tensió social a l'Iran

El règim iranià exhibeix múscul per contrarestar les protestes

Diverses ciutats iranianes celebren manifestacions massives en suport a la República Islàmica

La Guàrdia Revolucionària es desplega a tres províncies i proclama "la fi de la sedició"

El règim iranià exhibeix múscul per contrarestar les protestes

HANDOUT (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Set dies després de l'inici de les protestes al carrer, el règim iranià exhibeix múscul. En una demostració de força patrocinada per les autoritats, desenes de milers de persones han sortit als carrers de l'Iran aquest dimecres per expressar el seu suport al règim de l'aiatol·là Ali Khamenei i contrarestar les manifestacions en contra del Govern que, des de dijous passat, han ocupat els carrers del país. La repressió d'aquestes protestes ja ha causat 23 morts.

Mentrestant, la Guàrdia Revolucionària, el cos militar d'elit del règim, s'ha desplegat a tres províncies per sufocar la revolta. Es tracta de les províncies d'Esfahan, Lorestan i Hamadan. La majoria de les morts de manifestants en la repressió de les protestes s'han registrat en aquestes zones. La Guàrdia Revolucionària ja va ser utilitzada el 2009 per sufocar la rebel·lió que es va produir aquell any i llavors va matar dotzenes de manifestants. 

El màxim comandant del cos, el general Mohammad Ali Jafari, ha proclamat aquest dimecres "la fi de la sedició" aprofitant les manifestacions de suport al règim. "Avui -ha afirmat Jafari- podem dir que això és la fi de la sedició del 96" (en referència al 1396, l'actual any al calendari persa).

Jafari ha agraït el suport de la població a la República Islàmica. "Avui l'enemic, fracassat en totes les polítiques que ha aplicat a la regió, l'únic que pot fer és crear inseguretat a l'Iran islàmic", ha afirmat en referència als EUA. Aquestes afirmacions es produeixen un dia després que el líder suprem, Ali Khamenei, es pronunciés en el mateix sentit i assegurés que les protestes estaven promogudes "pels enemics de l'Iran".

La multitud de gent que aquest dimecres ha ocupat els carrers de ciutats com Ahvaz, Kermanshah, Bushehr, Abadan, Gorgan i Qom ha cridat "líder, estem a punt" i ha fet onejar banderes nacionals i ha aixecat cartells amb il·lustracions de Khamenei i pancartes en què es llegia "mort als secessionistes".

Trump promet suport

Els manifestants prorègim també han cridat consignes clàssiques com "¡Mort als EUA, mort a Israel!".

La televisió estatal iraniana ha retransmès en directe algunes de les manifestacions de suport al règim.

El president dels EUA, Donald Trump, que des de l'inici de les protestes no ha parat de tuitejar sobre l'Iran tampoc ha faltat aquest dimecres a la cita amb la xarxa social. Trump ha assegurat que els EUA proporcionaran suport al poble de l'Iran "en el moment adequat". Trump ha expressat "molt respecte al poble de l'Iran" que intenta recuperar "el seu corrupte Govern".

Dimarts, Trump també va assegurar a través del seu compte de Twitter que "el poble de l'Iran per fi està actuant contra el brutal i corrupte règim". 

Notícies relacionades

Més mobilitzacions

L'Organització de la Promoció Islàmica de la província de Teheran, una entitat vinculada al règim, ha convocat per a aquest divendres una altra mobilització per condemnar les protestes antigovernamentals.