L'HIVERN AL CONTINENT EUROPEU I AMERICÀ

El temporal 'Eleanor' causa estralls a l'Europa central

Els bombers francesos han hagut de fer 3.500 intervencions a causa de la tempesta, amb vents de més de 150 quilòmetres a l'hora, que ha provocat la mort d'una persona

undefined41466547 workers inspect the carriage of the montreux oberland bernoi180103181307

undefined41466547 workers inspect the carriage of the montreux oberland bernoi180103181307 / STEFAN WERMUTH

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una persona ha mort aquest dimecres a França, i 15 han resultat ferides, quatre de gravetat, a causa del temporal de vent que ha escombrat el país d'oest a est i que ha causat problemes en el transport, amb aeroports trens paralitzats, endarreriments en vols i carreteres tallades.

La víctima mortal és un jove esquiador que va rebre un cop per la caiguda d'un arbre a l'estació de Morillon, als Alps, ha indicat la Gendarmeria.

Protecció Civil ha assenyalat que 15 persones han resultat ferides, quatre de gravetat, en incidents generats per les males condicions meteorològiques al pas de la borrasca Eleanor.

Al seu compte de la xarxa social Twitter, Protecció Civil ha explicat que des de dimarts a la nit els bombers havien hagut de fer 3.500 intervencions per l'Eleanor Eleanori que una vintena del centenar de departaments francesos seguien en alerta meteorològica a les 16.00 hora local (15.00 GMT).

Un home cau d'una teulada

Entre els ferits hi ha un home que ha caigut d'una teulada al departament de Sena i Marne (regió de París), una dona que ha rebut un cop d'un bloc de formigó a prop d'Estrasburg (nord-est de França), un motorista que ha xocat contra un arbre a Eure i Loir (nord-oest) i un automobilista a qui li ha caigut a sobre un arbre a l'Essonne, al sud de la capital.

Els aeroports d'Estrasburg i de Basilea-Mulhouse han estat tancats aquest dimecres al matí durant dues hores i mitja pels forts vents, que han provocat endarreriments als aeroports de París, així com el desviament de diversos avions que hi haurien d'haver aterrat cap a altres ciutats, ha assenyalat la Direcció General de l'Aviació Civil (DGAC).

Un portaveu de la DGAC ha precisat que aquesta tarda la situació havia tornat a la calma a París i que els problemes s'estaven desplaçant, a mesura que s'acostava el temporal, als aeroports de Niça i Còrsega, on la situació del trànsit aeri tendia a empitjorar.

De fet, a Niça (sud-est) s'havia hagut de desviar un avió. A l'illa mediterrània de Còrsega s'esperen ràfegues que a la costa poden arribar a 180 o fins i tot a 200 quilòmetres per hora.

Météo France ha explicat a la seva pàgina web que s'havien registrat ràfegues de vent de fins a 147 quilòmetres per hora a Cambrai (al costat de la frontera belga), de 134 a Metz-Nancy-Lorena (a prop de Luxemburg), de 134 a l'aeroport Charles de Gaulle de la capital o de 111 en una de les estacions de París.

Per una altra banda, 225.000 vivendes no tenien corrent elèctric a primera hora de la tarda al nord de França, segons la companyia Enedis, que gestiona les xarxes de transport.

Notícies relacionades

A la localitat de Marchiennes, la teulada de l'església s'ha desprès i ha acabat a la via pública cap a les 04.00 hora local (03.00 GMT), incident que ha causat danys en dos vehicles, però no víctimes.

La torre Eiffel ha estat tancada tot el matí i la primera part de la tarda a causa de les condicions meteorològiques adverses.

Una onada de fred continua castigant l'est dels EUA 

Les tempestes de neu han continuat afectant la costa est dels EUA, des del nord de l'estat de Florida fins a Nova Anglaterra, i han deixat després del seu pas un rastre de talls del subministrament elèctric, carreteres gelades que han provocat nombrosos accidents, escoles i universitats tancades. A Tallahasse, la capital de l'estat de Florida, era la primera vegada que nevava des de feia 30 anys. Molts vols des de l'aeroport local, així com de l'aeròdrom de Savannah/Hilton Head, a l'estat de Geòrgia, han hagut de ser cancel·lats.