milions de pamflets

Guerra de globus a la frontera coreana

Seül i Pyongyang intercanvien per via aèria propaganda destinada a minar la moral de l'enemic

jcarbo41459197 korea180102185620

jcarbo41459197 korea180102185620

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els pasquins conserven un irresistible encant artesanal quan la intoxicació política cavalca en xarxes socials i bots. Sobreviuen a la península de Corea, aquest fòssil de la guerra freda, i conformen un tràfec continu sobre la frontera més militaritzada del món: globus que a una banda i altra són inflats amb heli i farcits amb octavilles esperant el cop de vent propici. El temporitzador els farà explotar per escampar la propaganda i castigar la moral enemiga.

El flux depèn dels ànims a la península i això explica els rècords històrics dels últims mesos. Més de dos milions de pasquins han sigut recollits en un any en terreny sud-coreà, molts a Seül (a penes a 60 quilòmetres de la frontera) i alguns a les instal·lacions de la Casa Blava presidencial. Pyongyang ha afegit en els últims mesos al·lusions poc elegants a Donald Trump. Un cartell el representa amb cos de gos i un míssil nuclear a la boca amenaçant des d'un faristol l'ONU amb destruir Corea del Nord davant l'horroritzada audiència. Un altre el mostra decapitat per una destral.

Cedés amb telesèries

Notícies relacionades

També ha pujat el trànsit en el sentit contrari pels esforços d'activistes i desertors molt interessats perquè els seus compatriotes coneguin el món exterior. L'oferta del que vola cap al nord inclou còmics satírics que ridiculitzen els líders, passatges bíblics, diaris amb les notícies que Corea del Nord silencia, llapis de memòria i cedés amb telesèries i artistes sud-coreanes…

Els efectes són asimètrics. Els infantiloides pamflets nord-coreans només arrenquen somriures mentre que els contraris torpedinen el blindatge a l'exterior que imposa Pyongyang. Les sèries televisives juvenils dificulten que els nord-coreans segueixin creient-se el seu paradís socialista o que el sud sigui un infern de drogues, assassinats i degeneració capitalista. L'organització Human Rights Foundation calcula que el material enviat des del 2013 ha sigut vist per un milió de nord-coreans sobre una població de 24 milions. Els pamflets estan lligats a la regió des de la guerra de Corea. Els 2.500 milions de pamflets llançats pels Estats Units eren suficients per empaperar diverses vegades la península.