TENSIÓ A L'ESTAT PERSA

Almenys dos morts i 200 detinguts en les protestes a l'Iran

Les manifestacions, que van arrencar en diverses ciutats del país dijous passat per la situació econòmica, han adquirit un caràcter polític amb crits contra el règim i els seus màxims dirigents

jcarbo41439532 iran171230201754

jcarbo41439532 iran171230201754 / STR

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El president iranià, Hassan Rohaní, en la seva primera reacció pública a les protestes, ha reconegut avui el dret del poble a expressar la seva opinió, però ha advertit que les manifestacions no han de ser violentes. "L'Iran és una nació lliure i, segons les lleis constitucionals, el poble té dret a expressar la seva crítica i la seva protesta", però la finalitat ha de ser "una millora de la situació del país i de la vida de la població", va dir Rohaní, segons l'agència oficial iraniana, IRNA.

Dues persones han mort durant les protestes a la ciutat de Dorud, a la província occidental de Lorestan. El governador de Dorud, Habibolà Joiastepur, ha confirmat les morts i ha subratllat que el desig de les autoritats era que les manifestacions acabessin de forma pacifica. Així mateix, la policia va reprimir les manifestacions dissabte a Teheran, on almenys 200 persones van ser detingudes, segons xifres oficials facilitades avui.

Ha afegit que al centre de Teheran hi ha encara algunes concentracions que "són il·legals" i que s'han desplegat unitats antiavalots de la policia. La xarxa social Telegram, la més usada i popular entre els iranians, on es portaven a terme les crides a participar en les protestes ha deixat de funcionar.

«¡Mort al dictador!» 

«Contràriament a les concentracions d’altres ciutats, que van ser contra la situació econòmica i la inflació, aquestes manifestacions [a Teheran] són de caràcter polític», va informar l’agència semioficial iraniana Fars, referint-se a les protestes que hi va haver dissabte davant la Universitat de Teheran. Segons Fars, desenes de joves van llançar pedres contra les forces antiavalots.

Un vídeo penjat a les xarxes socials mostra diversos dels manifestants cridant «¡mort al dictador!», en referència a l’aiatol·là Ali Khamenei. En altres imatges, captades en un altre punt de  la ciutat de Teheran, s’hi aprecia com la policia deté diversos joves que cridaven «¡que se’n vagi, que se’n vagi!» A l’avinguda Enghelab del centre de la capital, els participants en la protesta, que corejaven lemes contra els responsables del país, van ser dispersats per la policia amb gasos lacrimògens, segons va poder comprovar sobre el terreny l’agència de notícies Efe. Al centre universitari també s’hi van concentrar partidaris del règim que van titllar els opositors de «sediciosos».

El Ministeri iranià de l’Interior va reiterar la prohibició de portar a terme manifestacions i protestes no autoritzades. La nova llei de delictes polítics iraniana, aprovada el gener passat, penalitza qualsevol manifestació considerada «contrària a la gestió del país i les seves institucions polítiques i a les polítiques nacionals i exteriors».

Fa vuit anys

Notícies relacionades

Aquestes protestes antigovernamentals han coincidit amb les concentracions que organitza cada any el règim per commemorar la fi de la rebel·lió que va protagonitzar el 2009 l’anomenat moviment verd, una gran mobilització de protesta que va néixer arran de la reelecció de l’ara expresident Mahmud Ahmadinejad en les eleccions presidencials d’aquell any que l’oposició va titllar de fraudulentes. Els disturbis llavors van durar mesos i van ser fortament reprimits. De cara a aquest vuitè aniversari, segons va informar la televisió estatal iraniana, el Govern islàmic ha organitzat actes en més de 1.200 ciutats i pobles del país.

El Ministeri d’Afers Exteriors iranià, per la seva banda, ha criticat els comentaris que el president dels EUA, Donald Trump, ha efectuat a través de Twitter sobre les actuals protestes, al considerar-los una ingerència en els afers interns de l’Iran. A més a més de qualificar el règim iranià de «corrupte» i d’acusar-lo de «finançar el terrorisme», Trump demana al Govern de Teheran que respecti «el dret del poble a expressar-se» i adverteix que «el món està veient» el que passa a l’Iran.

Temes:

Iran