CRISI ECONÒMICA

La carestia omple de protestes el Nadal a Veneçuela

L'escassetat d'aliments, com un dels més apreciats aquestes dates, el pernil nadalenc, ha creat gran malestar entre la població i Maduro acusa Portugal de sabotejar la importació d'aquest producte

zentauroepp41424619 acompa a cr nica  venezuela crisis   car01  caracas  venezue171228192419

zentauroepp41424619 acompa a cr nica venezuela crisis car01 caracas venezue171228192419 / MIGUEL GUTIERREZ

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Els veneçolans tenen unes quantes tradicions per al dia de Cap d’Any: porten a la mà uns grans de llenties per tenir prosperitat; caminen per un carrer amb una maleta a l’espera de viatges agradables o trenquen les copes per deixar el passat enrere. Però no hi ha 31 de desembre sense una taula ben servida. Un dels aliments indispensable aquests dies és l’hallaca, la massa de farina de blat de moro amanida amb caldo de gallina i farcida amb guisat de carn de bou, porc i gallina o pollastre, entre altres ingredients. L’altre, el pernil nadalenc.

Però el problema és que en aquesta ocasió el pernil escasseja, cosa que ha causat gran malestar. Les protestes per la carestia d’aliments, gas domèstic o aigua s’han accentuat. El president Nicolás Maduro va responsabilitzar Portugal de la falta de pernils. El Govern de Lisboa nega l’acusació. «El Govern no té poders de sabotejar», va assegurar el ministre portuguès d’Exteriors, Augusto Santos Silva. Les exportacions, va afegir, «són competència de les empreses» i no de les autoritats polítiques.

L’Assemblea Nacional (AN), controlada per l’oposició, va assegurar que la inflació acumulada el 2017 ha sigut del 1.369%. La immensa liquiditat de bitllets al carrer no arriba per seguir la carrera a l’alça dels preus. El salari mínim, que inclou un bo d’alimentació, es troba, després de sis augments al llarg de l’any, en els 450.000 bolívars. Al canvi oficial, 113 euros.

Però si es pren la cotització del mercat negre, que és el que regeix la vida quotidiana, la xifra es redueix a 3,7 euros, el que costa un quilo i mig de pernil al circuit il·legal (contra els 10.000 bolívars que val a preu subsidiat, però inabastable a aquestes hores).

Certa treva

Notícies relacionades

La societat ha après a suportar tota mena de rigors. Però sempre espera certa treva en uns dies tan assenyalats. La falta de pernil és un mal senyal. I Maduro s’ha vist obligat a donar una explicació. «Els he de parlar del pernil. ¿Què ha passat amb el pernil? Ens han sabotejat. Puc dir-ho d’un país, Portugal. Estava a punt, perquè vam comprar tot el pernil de Veneçuela. Però n’havíem d’importar i vaig donar l’ordre i vaig firmar els pagaments. Però ens han perseguit els comptes bancaris, ens han perseguit els dos vaixells gegants que venien, ens han sabotejat», va dir en una intervenció televisada. 

El president vol que tot sigui com en passades festes nadalenques. Però de cara al 2018, ha demanat una mica més de paciència i una quota de resignació.