CRISI HUMANITÀRIA

El 2017, l'any més cruel per als nens en països en guerra

L'UNICEF alerta que el 2017 ha sigut "l'any més cruel per als nens" que viuen en zones de conflicte

zentauroepp41426377 171228132940

zentauroepp41426377 171228132940 / A UNICEF UN073959 Clarke for UN

2
Es llegeix en minuts
Judit Figueras / Barcelona

Les escoles, els carrers i els parcs han deixat de ser llocs per a nens en molts països en situació de guerra. Són mutilats, violats, reclutats per entrar en combat i utilitzats com a escuts humans. Aquesta és la seva realitat a l'Iraq, Síria, l'Afganistan o el Iemen. I va a pitjor. Segons l'UNICEF, el 2017 ha sigut, probablement, l'any més cruel per a la infància.

L'organització humanitària ha assenyalat que els atacs contra aquest col·lectiu, que pateix les conseqüències directes de la guerra, han arribat a “proporcions alarmants” aquest any. El director de Programes d'Emergència de l'UNICEF, Manuel Fontaine, denuncia que els nens en països en conflicte “han sigut blancs de guerra i han estat exposats a atacs i a una violència brutal a casa seva”.

Reclutament militar

Al nord-est del Camerun i Nigèria, més de 135 nens han sigut forçats a cometre atemptats suïcides pel grup gihadista Boko Haram, una xifra cinc vegades superior a la del 2016. El reclutament militar de nens per part d'organitzacions terroristes i milícies és cada vegada més freqüent. Deixen d'aprendre a escriure per instruir-se en la guerra, substitueixen el paper per les armes, els pupitres pels tancs.

Al Sudan del Sud, almenys 19.000 nens han sigut allistats en grups armats des que es va iniciar el conflicte fa quatre anys, i a Somàlia, només aquest any, s'han registrat més de 1.740 casos de reclutament infantil per a fins bèl·lics. Les aules estan buides i destrossades, algunes són usades com a zones estratègiques per a grups militars, altres són el nou objectiu dels bombardejos aeris.

Desplaçaments forçats

Els que no són reclutats es veuen obligats a abandonar casa seva per sobreviure. A la regió de Kasai, a la República Democràtica del Congo, la violència ha portat 850.000 nens a fugir de casa. A Birmània, una neteja ètnica que va esclatar a l'agost d'aquest any ha forçat mig milió de rohingyes a escapar-se d'una massacre que s'ha convertit en una de les pitjors crisis humanitàries del 2017.

El 60% dels refugiats rohingyes que han fugit a Bangla Desh són nens que han vist com l'Exèrcit birmà els cremava la casa i assassinava els seus familiars. De tota manera, molts fins i tot segueixen als seus pobles d'origen, on la violència i l'horror són part del seu dia a dia.

Horror i violència

Notícies relacionades

Una situació d'horror que viuen milions de nens al planeta. Com a l'Afganistan, on 700 nens van morir només els primers nou mesos del 2017, o a l'est d'Ucraïna, on 220.000 nens viuen sota la constant amenaça de les zones minades que van quedar pel conflicte del 2014.

No obstant, el Iemen segueix sent el país on més pateix aquest col·lectiu. El conflicte intern, que va començar fa més de tres anys, i el bloqueig de subministraments per part de l'Aràbia Saudita han provocat que 1,8 milions de nens pateixin malnutrició i 385.0000 es trobin en risc urgent de mort si no reben atenció sanitària immediata.