GUERRA AL PAÍS ÀRAB

Comença l'evacuació de malalts greus d'un enclavament assetjat a Síria

El règim d'Assad ha acceptat la sortida d'una trentena de persones a canvi de l'alliberament de diversos soldats

zentauroepp41420339 syrian staff from the international committee of the red cro171227092458

zentauroepp41420339 syrian staff from the international committee of the red cro171227092458 / ABDULMONAM EASSA

2
Es llegeix en minuts

L'evacuació de pacients greus va començar dimarts a la nit a la regió de Guta Oriental, d'aproximadament mig milió de habitants i el principal bastió opositor dels afores de Damasc, va anunciar el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) en un tuit.

El CICR va publicar al seu compte de Twitter dues fotografies de les seves ambulàncies a la zona, sense oferir més detalls.

La Mitja Lluna Roja Siriana (SARC, en la sigla en anglès), que també va participar en l'operació, va assenyalar que els evacuats estan sent traslladats des de Guta Oriental a hospitals de Damasc.

Llargues negociacions

Aquest procés és possible gràcies a les "llargues negociacions" mantingudes pel seu president, Jaled Hboubati, i el de la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, Francesco Rocca, que va visitar recentment el territori sirià, va destacar la Mitja Lluna Roja. "Feliç que les nostres negociacions hagin aconseguit aquest important objectiu. Això és un senyal d'esperança per al futur de Síria, ha tuitejat Rocca.

Per la seva banda, l'Observatori Sirià de Drets Humans va informar que cinc pacients greus van ser evacuats ahir a la nit de Guta Oriental i s'espera que en surtin un total de 25 en diverses tandes.

Fa dos dies l'Observatori va denunciar que uns 720 pacients necessitaven ser evacuats immediatament de la regió de Guta Oriental, assetjada per les forces governamentals des del 2013.

L'Exèrcit de l'Islam, una de les principals faccions de la regió, es prepara per alliberar diversos dels seus presoners, capturats durant els combats, a canvi d'aquesta evacuació de malalts, va subratllar aquesta font en un comunicat publicat a Telegram.

500 malalts greus

Els presoners de l'Exèrcit de l'Islam actualment estan en presons del Front al-Nusra -antic nom de l'exfilial siriana d'Al-Qaida-, i seran posats en llibertat a canvi de la sortida de 29 pacients greus de Guta Oriental, segons el comunicat. No obstant, en la llista d'evacuació hi figurava un nen de només sis mesos d'edat que va morir abans de poder ser traslladat a un hospital de Damasc.

El 7 de desembre l'enviat especial de l'ONU per a Síria, Staffan de Mistura, va denunciar que, malgrat la desesperada crida feta per múltiples agències humanitàries per poder evacuar 500 malalts greus de Guta Oriental, les autoritats sirianes seguien bloquejant-les.

Notícies relacionades

Unes 400.000 persones segueixen atrapades a la regió assetjada, i la meitat es calcula que són menors. La població està patint la més important malnutrició dels gairebé set anys de guerra, segons l'ONU.

Els residents de la regió de Guta oriental i els treballadors humanitaris denuncien que el règim de Damasc ha reforçat el setge els últims mesos de manera deliberada per utilitzar la falta d'aliments i la fam com a arma de guerra, cosa que el Govern de Baixar al-Assad nega.