L'expresident peruà Alberto Fujimori és indultat per raons humanitàries

L'exmandatari, de 79 anys i condemnat a 25 de presó per delictes de lesa humanitat, està ingressat en una clínica de Lima per problemes de pressió arterial

undefined41411582 a supporter  wearing a vest that reads  freedom fujimori   a171225081210

undefined41411582 a supporter wearing a vest that reads freedom fujimori a171225081210 / GUADALUPE PARDO

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Nadal ha arribat amb un regal amarg -encara que no sorprenent- per a molts peruans: l'autòcrata Alberto Fujimori ha sigut indultat pel president Pedro Pablo Kuczynski. La condemna de 25 anys de presó per delictes de lesa humanitat perpetrats en els anys 90 ha quedat en l'aire.

La notícia ha provocat gran malestar a Lima, amb disturbis inclosos. Fujimori, de 79 anys, ha ingressat aquest dissabte en una clínica privada per un quadro d'"hipotensió" i "arrítmia".

El perdó atorgat per Kuczynski es veia venir, després que un sector del fujimorisme evités al Congrés la seva destituciódestitució quan un altre sector majoritari del mateix partit va intentar desplaçar-lo per "incapacitat moral". Ha sigut precisament Kenji Fujimori, fill del dictador, qui s'ha oposat a la seva germana Keiko per frenar la caiguda de Kuczynski, acusat d'haver rebut diners de la constructora brasilera Odebrecht. Aquest acte dista de tenir fonaments ètics o jurídics. "Vull agrair en nom de la família Fujimori al president Pedro Pablo Kuczynski pel noble i magnànim gest de brindar-li l'indult humanitari al meu pare. Estem eternament agraïts amb Ud. President. Déu l'il·lumini", ha assegurat Kenji aquest diumenge a la nit. El 2016, l'actual president peruà era un ferri opositor a facilitar la sortida de la presó de Fujimori.

Traïció

L'excandidata presidencial, Verónika Mendoza, ha considerat que el president, a l'abandonar la seva postura que, entre altres coses, li va permetre captar el vot antifujimorista a la segona volta electoral que el va portar al Govern, va cometre "una vil traïció a la pàtria". El viratge de Kuczynski ha tingut un preu, segons Mendoza: "A canvi de salvar la seva pell, ha negociat amb el fujimorisme un indult infame al corrupte i assassí".

Mauricio Mulder, congressista del Partit Aprista, ha fet el mateix diagnòstic. "Rebutjo que hagi sigut negociada una mútua impunitat entre el senyor Alberto Fujimori i el senyor Pedro Pablo Kuczynski. Han pactat per alliberar-se d'acusacions". Marco Arana, del Front Ampli, ha parlat d'un "acte de traïció".  Diversos legisladors de Peruanos por el Kambio, el partit oficial, van decidir per la seva part girar-li l'esquena al president. "Lamento sincerament la decisió presa. Dimarts formalitzaré la meva renúncia a la bancada", ha anunciat Alberto de Belaunde, i altres immediatament van seguir el mateix camí.

El judici històric

Notícies relacionades

Fujimori va ser elegit president del Perú l'abril de 1990. No va trigar a dissoldre el Congrés i perseguir els seus adversaris. Va guanyar no obstant popularitat pels èxits de la lluita estatal contra Sendero Luminoso, aconseguit amb alts costos en matèria de drets humans. També, en virtut d'un dràstic gir econòmic cap al neoliberalisme, va aconseguir derrotar la inflació. Una vegada reelecte va aprofundir el seu gir autoritari. La seva segona reelecció, una dècada més tard, va ser fraudulenta. En virtut de la protesta social va haver d'abandonar el país.  Va ser extradit fa 11 anys.  L'abril del 2009, la justícia el va condemnar a 25 anys de presó després de comprovar la seva responsabilitat en fets aberrants comesos durant la repressió contra la guerrilla maoista, així com els segrestos del periodista Gustavo Gorriti i l'empresari Samuel Dyer durant l'autocop de l'abril del 1992.

Keiko, la seva filla gran i dues vegades candidata presidencial en nom del pare, també va celebrar la seva tornada a casa. "Avui és un gran dia per a la meva família i per al fujimorisme. Finalment el meu pare està lliure. ¡Aquest serà un Nadal d'esperança i alegria!".