SALUT INFANTIL

¿Com pagar 10 dòlars per una vacuna que costa 100?

Gavi, l'Aliança per a les Vacunes, aglutina tota la demanda dels països pobres, cosa que li permet negociar preus a la baixa

img-4481

img-4481

3
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +

Als afores de Maputo hi ha un edifici especial. Sembla una nau industrial més. Però no ho és. A l’entrada, dues dones controlen els accessos. Així que entres a l’interior es percep una sensació diferent. Fred. Un fred que allà és necessari. Estem al principal magatzem de vacunes de Moçambic i la baixa temperatura és clau per conservar aquestes medecines.

Els treballadors entren amb anoracs (una peça de roba que en un país com Moçambic resulta molt cara de veure) a l’interior dels contenidors. Un conté la vacuna del rotavirus. Un altre el de la pneumònia. En un país amb una infraestructura sanitària molt precària, aquest edifici és la cambra del tresor de la salut nacional.

Tant l’edifici com el seu contingut (els milions de dosis de vacunes) han sigut finançats per GAVI, l’Aliança per a les Vacunes, una organització internacional creada l’any 2000 i que té com a principal donant la Fundació Bill i Melinda Gates. La Fundació Bancària La Caixa n’és un dels principals donants privats.

Des de l’any 2008, la Fundació La Caixa ha aportat gairebé 25 milions d’euros (20 milions de donacions directes de l’entitat financera i 4,8 milions d’aportacions privades). «La nostra intenció era donar a la societat espanyola la possibilitat de participar en un projecte com el de GAVI», explica Carlota Moya, responsable del programa de Vacunació Infantil de la fundació.

Mares esperant el seu torn per ser vacunades. / Antonio Baquero

Així, els professionals de La Caixa dels departaments de banca d’empresa i banca privada ofereixen als seus clients la possibilitat de participar en el projecte efectuant donatius. Per incentivar les aportacions, la Fundació La Caixa es compromet a aportar l’equivalent al que doni el client, amb la qual cosa l’aportació es dobla. A més a més, la Fundació Bill i Melinda Gates, igualen al seu torn aquesta suma. El resultat final és que l’aportació del client acaba multiplicada per quatre. «Actualment, tenim 1.500 empreses i 1.700 clients de banca privada que fan aportacions al projecte. Tan sols aquest any hem rebut més d’1.250.000 euros de donacions. A més a més, comptem amb 170.000 microdonatius de particulars. Només dimecres passat vam rebre 890 donacions», explica Carlota Moya.

Vacunes a 300 milions de nens 

Amb aquests diners, GAVI intenta complir l’objectiu que es va plantejar el 2000, l’any de la seva fundació: canviar una situació de vulnerabilitat sanitària que feia que a principis del nou segle morissin cada any 12 milions de nens de menys de cinc anys. «D’ells, 2,4 morien per malalties que podien evitar-se amb una vacuna», explica Anuradha Gupta, viceconsellera delegada de GAVI. «D’aquells 12 milions hem aconseguit baixar a sis en aquests 17 anys i la vacunació massiva hi ha tingut un gran paper», comenta. L’objectiu ara és vacunar 300 milions de nens més abans del 2020. Això evitaria entre cinc i sis milions de morts. 

Abans de GAVI, molts països pobres no disposaven de recursos per comprar aquestes vacunes. «Ara en canvi, GAVI no tan sols finança les vacunes si no que hem creat un mercat nou. Al comprar per a gairebé 73 països (molts d’ells pobres) aconseguim agrupar el 60% de la demanda mundial. I això ens permet negociar a la baixa els preus amb les farmacèutiques», explica. El resultat: «Nosaltres aconseguim comprar per 10 euros vacunes per les quals els països desenvolupats paguen 100 euros».

Impacte econòmic

Notícies relacionades

Des de la seva posada en marxa, gràcies a GAVI s’han vacunat 640 milions de nens i s’han evitat almenys nou milions de morts. «La vacunació genera un cercle virtuós», insisteix  Gupta. «Per començar, estalvia a milers de famílies el trauma que suposa la mort d’un fill», relata, abans d’enumerar un segon avantatge: «Com que les dones ja no tenen por que els seus fills es morin, llavors decideixen tenir menys canalla. Comencen a controlar la seva fertilitat. Amb la qual cosa també millora la salut de les mares».

Un tècnic sanitari vacuna un nadó a Hindane (Moçambic). / ©GAVI 2017/ G. DINGEMANS

La viceconsellera delegada de GAVI assenyala a més l’impacte econòmic que tenen les vacunes. «Al no patir aquestes malalties, les famílies s’estalvien els diners de l’hospitalització. Als països en desenvolupament hi ha centenars de milers de famílies que han caigut en la misèria per les despeses mèdiques», afirma, i cita estudis econòmics que assenyalen que, per cada dòlar invertit en vacunes, es genera un estalvi de 14 dòlars en hospitalització i un benefici social de 44 dòlars.