RESPOSTA A L'ÚLTIM ASSAIG BALÍSTIC INTERCONTINENTAL

L'ONU imposa noves sancions a Corea del Nord

Els 15 països del Consell de Seguretat aproven per unanimitat una resolució dels EUA que endureix encara més els amplis càstigs internacionals contra el règim de Kim Jong-un

mbenach41397125 new york  ny   december 22  members of the united nations se171222203920

mbenach41397125 new york ny december 22 members of the united nations se171222203920 / SPENCER PLATT

1
Es llegeix en minuts
Efe / Nacions Unides

El Consell de Seguretat de l'ONU ha imposat aquest divendres noves sancions a Corea del Nord en resposta a l'assaig amb un míssil balístic intercontinental que va portar a terme a finals de novembre. Per unanimitat, els 15 països del Consell de Seguretat van aprovar una resolució proposada pels EUA, que endureix els amplis càstigs internacionals contra el règim de Kim Jong-un, informa Efe.

    Les noves sancions busquen, entre altres coses, restringir gran part del subministrament de productes petrolers a Pyongyang i la repatriació dels nord-coreans que estan treballant a l’estranger i els ingressos dels quals beneficien el Govern del país.

Segons els EUA, la resolució reduirà en el 89% l’accés del règim a gasolina, dièsel i altres derivats del petroli. A més, inclou provisions segons les quals el Consell de Seguretat es compromet a retallar encara més el subministrament de petroli al país en cas de nous assajos amb míssils balístics intercontinentals.

EXPULSIÓ DE TREBALLADORS

El text requereix a tots els països expulsar els treballadors nord-coreans a l’exterior en un termini màxim de dos anys. Segons Washington, gairebé 100.000 nord-coreans estan treballant fora del país, la gran majoria a la Xina i Rússia. Els EUA asseguren que els impostos que el règim imposa a aquestes persones li generen més de 500 milions de dòlars a l’any.

«Pyongyang ha elegit el camí de l’aïllament», va defensar després del vot l’ambaixadora nord-americana, Nikki Haley. Segons va subratllar, la resolució mostra que la comunitat internacional seguirà responent a les «accions agressives» de Kim amb sancions sense precedents.

Notícies relacionades

L’objectiu dels càstigs, van insistir els promotors de la mesura, és dificultar a les autoritats nord-coreanes el finançament dels seus programes armamentístics i forçar-los a negociar.

«Les sancions pressionaran i faran encara més difícil que el règim financi els seus programes nuclears i de míssils. A més, ens assegurem que no fem la vida encara més difícil als pobres ciutadans nord-coreans», va dir als periodistes l’ambaixador britànic, Matthew Rycroft.