REVÉS A VARSÒVIA

El procés de la UE contra Polònia, en quatre claus

L'article 7 del Tractat serveix per garantir que els estats membres respecten els valors i principis en què es basa la Unió Europea

mbenach41379847 epa5303  varsovia  polonia   20 12 2017   el presidente pola171220192014

mbenach41379847 epa5303 varsovia polonia 20 12 2017 el presidente pola171220192014 / PAWEL SUPERNAK

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La UE ha decidit activar l'article 7 del Tractat, previst per sancionar els països que vulnerin de forma "greu i persistent" els valors europeus.

-¿Què diu l'article 7?

És un mecanisme inclòs al Tractat de la UE des de l'any 2009 per garantir que tots els estats membres respecten els valors i principis en què es basa la Unió Europea, inclòs l'estat de dret. Consta de dues fases, una primera de preventiva en cas de constatació de “risc clar de vulneració dels valors de la UE” i una segona de sancionadora en cas que es constati “l'existència de vulneracions greus i persistents”. El poden desencadenar la Comissió, el Parlament Europeu o un terç dels estats membres.

 

-¿Qui decideix si hi ha vulneració?

Una vegada activada la fase preventiva -article 7.1- tal com ha fet la Comissió Europea, la pilota passa al Consell. Si quatre cinquens dels estats membres -22 dels 27 països- constaten que hi ha “riscos clars”, es desencadenarà el procés. Polònia tindrà dret a ser escoltada per la resta de socis i presentar al·legacions, mentre que la resta de països podran adoptar recomanacions si obtenen el suport de quatre cinquens. Per desencadenar la fase sancionadora, no obstant, el Consell necessitarà la unanimitat, i això complica arribar al càstig.

 

-¿Quina mena de sancions estan previstes?

Segons el Tractat de la UE, si els estats membres constaten per unanimitat l'existència de vulneracions, el Consell pot decidir per majoria qualificada -sense comptar amb Polònia en aquest cas- suspendre determinats drets, entre ells, el seu dret de vot a les reunions del Consell. És una situació que mai en la història europea ha arribat a passar, ja que, tal com recorda la Comissió Europea, encara que han estat confrontats a desafiaments en altres ocasions, sempre han aconseguit reconduir la situació exercint pressió política o a través de procediments d'infracció.

Notícies relacionades

-¿Hi ha possibilitat de reconduir la situació?

Brussel·les està disposada a donar tres mesos a Polònia per repensar-se la situació en el marc de l'estat de dret obert el 2016. Brussel·les ha aprovat una bateria de recomanacions perquè les autoritats posin remei a la situació, entre elles, la publicació de les decisions judicials del Constitucional del 2016 i la revisió de les legislacions polèmiques. A més, ha fet un pas més en el procediment d'infracció contra Polònia en relació amb la reforma que rebaixa als 60 anys l'edat de jubilació de les jutges mentre que manté en els 65 anys la dels homes.