GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

L'Aràbia Saudita intercepta un altre míssil llançat pels houthis del Iemen

Riad acusa l'Iran de proporcionar aquesta mena d'armes als rebels

zentauroepp41370199 tribesmen loyal to the houthi movement perform the tradition171219181725

zentauroepp41370199 tribesmen loyal to the houthi movement perform the tradition171219181725 / KHALED ABDULLAH

1
Es llegeix en minuts
Agències / Riad / Sanà

L'Aràbia Saudita ha interceptat aquest dimarts un míssil balístic al sud de la capital, Riad, llançat pels rebels houthis del Iemen, que no ha causat víctimes. És la segona vegada en dos mesos que es registra un incident d'aquesta mena, i això fa témer una escalada a la regió. L'Aràbia Saudita acusa l'Iran de proporcionar aquesta mena d'armes als houthis iemenites.

Dijous de la setmana passada els EUA van dir que en tenien proves i van exhibir, entre altres restes d'aparells bèl·lics, la carcassa del míssil llançat des del Iemen contra l'Aràbia Saudita el 4 de novembre. L'ambaixadora dels EUA a l'ONU, Nikki Haley, va assegurar que era de fabricació iraniana. No obstant, aquest dimarts Washington s'ha mostrat molt més prudent. El Pentàgon s'ha limitat a assenyalar que prenia nota de les informacions al respecte i que cooperarà estretament amb els seus aliats saudites "per determinar amb precisió què ha passat".

El portaveu de la coalició militar que dirigeix l'Aràbia Saudita al Iemen, Turki al-Marki, ha dit que el míssil interceptat aquest dimarts "tenia com a objectiu zones residencials molt poblades de Riad".

Els objectius

A Sanà, la capital iemenita, un comunicat del Ministeri de Defensa, controlat pels rebels houthis, ha confirmat el llançament d'un míssil del tipus Burqan 2H contra el palau reial d'Al-Iamama, residència oficial del rei Salman, i ha assenyalat que tenia com a objectiu "una àmplia reunió de dirigents del règim criminal saudita". La nota afegia que tots els palaus del règim de Riad "i totes les seves instal·lacions militars i petroleres són un objectiu per als míssils" dels houthis.

El míssil llançat pels houthis el 4 de novembre va tenir com a objectiu l'aeroport internacional de Riad.

Notícies relacionades

L'agència oficial de notícies saudita SPA ha assenyalat, citant una declaració de la coalició militar, que els míssils iranians són "una amenaça a la seguretat regional i internacional" i ha acusat els houthis d'utilitzar els passos fronterers oberts per a l'ajuda humanitària per importar míssils de l'Iran.

L'Aràbia Saudita i l'Iran fa anys que estan enfrontats en una pugna per l'hegemonia al Pròxim Orient. Igual que altres conflictes a la regió, el Iemen s'ha convertit en un dels escenaris bèl·lics on es dirimeix aquesta batalla. La guerra civil al Iemen ja ha causat 10.000 morts i ha convertit en desplaçats o refugiats dos milions de persones.