PROTESTES A BUENOS AIRES

Nova batalla campal davant el Congrés argentí per la retallada de les pensions de Macri

A la nit van ressonar les cassolades a la ciutat mentre el Parlament discutia la llei

Pel Govern és indispensable una rebaixa del 13% per destinar aquests diners al pagament del deute extern

undefined41356164 riot police clash with demonstrators protesting against prop171218212842 / EITAN ABRAMOVICH

undefined41356164 riot police clash with demonstrators protesting against prop171218212842
Una batalla campal a prop del Parlament, amb desenes de ferits i detinguts, envolta avui el tens debat de la polèmica reforma del sistema de pensions que impulsa el Govern de Mauricio Macri.

/

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Parlament argentí intentava dimarts a la matinada aprovar una reforma de les pensions per la qual es reduiran com a mínim un 13% i en un percentatge similar l'assistència mensual als sectors més pobres. La cambra de diputats estava reunida en les hores més convulses del Govern de la coalició de centre dreta, Cambiemos, que compleix dos anys en el poder. A la tarda, els voltants del Congrés, a menys de dos quilòmetres de la seu presidencial, es van convertir en un verdader camp de batalla entre les forces de seguretat i els que van marxar per repudiar la llei. Els gasos lacrimògens, les bales de goma i les pedres van creuar l'aire com mai abans des que es van recuperar les institucions democràtiques, el desembre del 1983. Hi va haver nombrosos ferits, tant policies com manifestants. La protesta al carrer -més de 400.000 persones només a la capital- va anar acompanyada per una vaga general, complerta a mitges. També hi va haver mobilitzacions al carrer en moltes ciutats de l'interior del país. A la nit, van sonar les cassoles i es van tallar avingudes en barris de la capitali, fins i tot on l'oficialisme és majoria. L'estrèpit va arribar fins a la mateixa residència on dormen el president Mauricio Macri i la seva família, i es va anar propagant fins a arribar davant el Parlament. “Diputados, diputados/ No te lo pedimos más/ si los tocan a los viejos (los pensionados)/ qué quilombo (lío) se va a armar”, van corejar homes i dones, amb les cassoles a la mà. “És un 19 de desembre. Tenim records horrorosos. Sapiguem mesurar la situació”, va dir el diputat Daniel Filmus, en al·lusió al que, 16 anys enrere va passar en aquesta mateixa ciutat: la convulsió social derivada de la vigència del corralito financer que va acabar amb el Govern del president Fernando de la Rúa. Amb aquest record, el diputat va demanar sense sort que s'aixequés la sessió. Mauricio Macri ho considera indispensable per sostenir un Govern afectat pel problema del vertiginós endeutament extern. Els diners que es traurien als pensionistes estan destinats a equilibrar la despesa pública i pagar els creditors.

Com De la Rúa

Dijous passat, la Cambra de Diputats es va veure obligada a suspendre la votació d'aquesta llei arran de les protestes i la inèdita resposta de les forces de seguretat, que va deixar nombrosos ferits, fins i tot legisladors, i 41 detinguts. L'oficialisme semblava aquesta vegada comptar amb la majoria per aprovar els canvis que els opositors, des del kirchnerisme fins a l'esquerra, passant per sectors moderats del peronisme, consideren expropiatoris.

La reforma és molt semblant a la que va intentar tirar endavant De la Rúa el 2001, abans que esclatés la crisi, amb un afegit que també provoca polèmica: l'extensió fins als 70 anys del moment d'accedir al benefici de la pensió. L'actual oficialisme va considerar que el seu dret a transformar el sistema previsional l'hi va donar el 40% dels vots obtinguts en les eleccions parlamentàries de l'octubre. A més del moviment obrer, l'Església catòlica també rebutja una reforma amb impacte en milions de persones. El papa Francesc va fer saber el seu malestar pels efectes de la normativa. Cambiemos defensa, no obstant, la iniciativa a ultrança i assegura que l'oposició té intencions desestabilitzadores. Durant el debat, la diputada Elisa Carrió va parlar d'una conjura al carrer ordida per l'expresidenta Cristina Fernández de Kirchner. El diputat Adrián Grana li va contestar: “Això no és un cop d'Estat sinó un acte col·lectiu en defensa dels seus interessos”. “Qui ajunta les monedes fins a final de mes les defensa a qualsevol cost. No treguin aquesta llei a un preu tan alt”, va demanar la diputada Victoria Donda. “No són els CEO ni els gerents els que pateixen amb aquesta llei”, va assenyalar el socialista Luis Contigiani. Eduardo Amadeo, en nom de Cambiemos, va defensar, no obstant, les virtuts de la llei. Lauana Volnovich va sostenir que es tracta d'un projecte a l'estil “Hood Robin”. Mentre que el personatge medieval robava als rics per repartir-ho entre els pobres “aquí passa al revés”.“¿No els fa vergonya violar la Constitució?”, va preguntar al partit de Govern la diputada independent Alejandra Rodenas.

Rebaixa d'impostos

Notícies relacionades

L'actual Govern de la coalició de centredreta Cambiemos va devaluar la moneda un 40% tan bon punt va arribar al poder, fa dos anys. Però s'ha endeutat a passos agegantats (100.000 milions de dòlars) i ja no es troba en condicions de finançar la despesa pública sense un ajust profund. La retallada de les pensions, l'augment sostingut de les tarifes dels serveis públics i els acomiadaments s'han tornat inevitables des del moment que Macri va rebaixar substancialment els impostos als grans productors agropecuaris, les grans fortunes i les empreses mineres. És l'únic recurs que té a mà per equilibrar la despesa pública. “Si jo fan ens situarem al caire del precipici”, va dir el diputat Leopoldo Moreau.“Correm el risc de repetir una jornada tràgica. Serà un triomf pírric. Els cremaran els diners a les mans. Suspenguin el projecte”, va demanar el diputat i dirigent sindical Hugo Yasky.

Els defensors de la llei estan convençuts que s'aprovarà. “Hi ha diputats que han dit que han de votar aquesta llei encara que no els agradi perquè el Govern nacional no els envia fons a les províncies per pagar salaris. És una clara extorsió”, va afirmar el diputat Agustín Rossi sobre la pressió que van declarar tenir alguns diputats opositors.