CRISI POLÍTICA

El Congrés del Perú obre el procés de destitució de Kuczynski

El president peruà s'enfronta a una denúncia d'haver rebut diners de la constructora brasilera Odebrecht

El mandatari s'ha de presentar el 21 de desembre davant el Parlament per evitar la destitució

FILE PHOTO: Peru’s President-elect Pedro Pablo Kuczynski (C), Vice-President Martin Vizcarra (R) and second Vice-President Mercedes Araoz (L) attend a ceremony in Lima, Peru, June 28, 2016. REUTERS/Janine Costa/File Photo

FILE PHOTO: Peru’s President-elect Pedro Pablo Kuczynski (C), Vice-President Martin Vizcarra (R) and second Vice-President Mercedes Araoz (L) attend a ceremony in Lima, Peru, June 28, 2016. REUTERS/Janine Costa/File Photo / JANINE COSTA (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Perú ha entrat vertiginosament en zona de turbulència política. El ple del Congrés va decidir divendres a la nit i després d'un agitat debat de sis hores admetre la moció de vacant contra el president Pedro Pablo Kuczynski (PPK) per “permanent incapacitat moral”. PPK, que va assumir la presidència del país fa poc més d'un any, ha quedat en l'ull de la tempesta per les seves presumptes relacions amb l'empresa brasilera Odebrecht. El mandatari s'haurà de presentar davant el ple del Congrés dijous que ve per defensar-se. Les bancades de Fuerza Popular, Apra, Frente Amplio, i APP van superar els  87 vots requerits per aprovar la comanda que pot derivar en la destitució de Kuczynski. El cap d'Estat temia els passos del Congrés. Dijous passat va assegurar que es mantindrà al capdavant del poder executiu malgrat la pressió a què s'enfronta. “La corrupció sistèmica pretén amenaçar el nostre Govern i la nostra democràcia. Compatriotes: no em deixaré acovardir”, va dir el president. A més li va demanar a la Fiscalia que li aixequi el seu secret bancari perquè determini si va rebre diners de la constructora brasilera. 

La “incapacitat moral” s'aplica a “conductes greus que, sense ser delictes ni infraccions d'un judici polític, deteriorin fins a tal magnitud la dignitat presidencial”, consigna el projecte parlamentari. Odebrecht li va revelar a la legislatura peruana informacions sobre pagaments de 4,1 milions d'euros entre el 2004 i el 2012 a dues empreses d'assessoria vinculades amb PPK. L'informe explica al seu torn que Westfield Capital, relacionada també amb Kuczynski, va obtenir 635.000 euros entre el 2004 i el 2006. Durant aquests anys, PPK gestionava l'economia al Govern d'Alejandro Toledo, actualment pròfug de la justícia del seu país.

Notícies relacionades

“La tranquil·litat en què ha viscut Odebrecht al Perú (sense les severes sancions d'altres països) li ha fet pujat els fums a l'empresa. Fins al grau d'haver-se atrevit a participar en un complot contra la presidència de la República”, va assenyalar el columnista del diari La República, Mirko Lauer. El legislador del Frente Amplio, Hernando Cevallos, va dir que PPK mereix “un procés just” i que li ha d'explicar al país “tot el que hagi d'explicar”. Cevallos va advertir sobre els perills que planen sobre el Perú: “l'aprisme i el fujimorisme volen iniciar i aprofundir una època negra del Perú perquè l'Estat sigui la seva caixa petita, per seguir lucrant-se amb l'Estat”. Luz Salgado, congressista de Fuerza Popular, el partit de Keiko Fujimori, va negar que estiguin conspirant per forçar la sortida de Kuczynski. Segons el diari El Comercio, el president comença a perdre suports interns. L'Interior, Carlos Basombrío estaria a punt d'abandonar-lo.