EL FUTUR D'EUROPA

Els líders de la UE acorden passar a la segona fase del 'brexit'

Insten Theresa May a aclarir com més aviat millor la relació que vol després del divorci

Accepten començar a negociar la futura relació comercial però no pas abans del març del 2018

mbenach41316328 britain s prime minister theresa may arrives to attend the e171215123545

mbenach41316328 britain s prime minister theresa may arrives to attend the e171215123545 / YVES HERMAN

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El brexit comença a cremar etapes i ahir va aconseguir superar el primer gran escull en el procés de divorci. No hi va haver sorpreses d’última hora i els vint-i-set líders de la UE van constatar, tal com va proposar fa una setmana el negociador europeu, Michel Barnier, que existien «progressos suficients» per avançar cap a la segona fase. És a dir, per començar a preparar tant el període transitori com la relació comercial futura. Abans, la primera ministra britànica, Theresa May, haurà de concretar i aclarir quina mena  de relacions vol el seu país amb la Unió Europea després del divorci. 

La pilota torna a passar a mans de Londres i Brussel·les. A la capital britànica a l’espera dels oportuns aclariments, i a Brussel·les perquè Barnier posi negre sobre blanc, en un text legal, el pacte polític tancat divendres de la setmana anterior sobre els tres assumptes prioritaris de la negociació, després d’una maratoniana última ronda de negociacions: els drets dels ciutadans, la factura del divorci i el compromís per trobar una solució a la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord. 

Davant els dubtes dels últims dies sobre la validesa de «l’acord entre senyors» tancat per Barnier i el negociador britànic, David Davis, i per si hi hagués intencions a l’altre costat del canal de la Mànega de reobrir la discussió, la UE va optar per subratllar que només començaran a parlar de la futura relació comercial si les condicions del divorci es compleixen. «Les negociacions en la segona fase únicament podran progressar si tots els compromisos aprovats durant la primera fase es respecten plenament i es traslladen en termes legals com més aviat millor», assenyala el document de directrius aprovat pels líders de la Unió Europea. Segons el calendari fixat, les converses comercials no podran començar abans del març del 2018. Dit d’una altra manera, la premier britànica té fins aleshores un termini màxim de tres mesos per aclarir i definir la seva postura. «Fem una crida al Regne Unit perquè aclareixi la seva posició respecte al marc de la futura relació», insta el text de dues pàgines en el qual prenen nota del desig britànic de disposar d’un període de transició de dos anys.

Aplaudiments a May

Es tracta d’una fase que haurà d’estar «clarament definida i limitada en el temps», en la qual el Regne Unit haurà de seguir contribuint al pressupost de la Unió Europea, respectant la reglamentació i la legislació europea sota la tutela del Tribunal de Justícia de la UE, i participant en el mercat únic i la unió duanera respectant per tant les quatre llibertats fonamentals, inclosa la lliure circulació de persones. El que no tindrà Theresa May és ni veu ni vot al Consell ni representació institucional.

En aquesta cimera sobre el brexit, com és habitual, no hi va assistir la primera ministra britànica, que abandonava la seu del Consell Europeu de matinada amb una injecció de moral per a la seva autoestima. I és que no hi ha res millor que un aplaudiment i bones paraules per aixecar a algú l’ànim. May ho necessitava després del revés sofert dimecres passat a la Cambra dels comuns i que obliga al seu Govern a sotmetre l’acord de divorci al Parlament. Una decisió que complicarà encara més les negociacions amb la UE, tal com van assenyalar els seus col·legues europeus.

Notícies relacionades

El gest va sortir de la cancellera alemanya, Angela Merkel, per agrair-li els seus esforços. «Hi ha hagut aplaudiment perquè alguns pensàvem que havia fets grans esforços i s’havien de reconèixer», va explicar ahir el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que va qualificar May com «una dura, amable, educada i bona negociadora». Ara, va recordar, toca formalitzar la sortida i només després podran començar les negociacions sobre la futura relació. «Tots hem expressat la nostra gratitud pel seu compromís. Òbviament estem preocupats per alguns esdeveniments a Londres» però «hi ha hagut apreciació pel pas endavant», va assegurar també el primer ministre maltès, Joseph Muscat.

Ara, el pas següent: que Londres concreti en les pròximes setmanes la mena de relació futura que vol. La Unió Europea de moment no es mulla i només confirma el seu desig d’establir «una associació estreta» i cooperació en àmbits com el comerç, la cooperació econòmica, la lluita contra el terrorisme, la seguretat, la defensa i la política exterior. «Això és com una marató i únicament hem recorregut el primer quilòmetre», va resumir el primer ministre austríac, Christian Kern. «La segona fase serà fins i tot més difícil que la primera», va augurar Donald Tusk.