Simon Manley: "El 'brexit' és, ha sigut i serà controvertit"

zentauroepp41312761 barcelona 14 12 2017  simon manley  embajador brit nico en e171214161332

zentauroepp41312761 barcelona 14 12 2017 simon manley embajador brit nico en e171214161332 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

Simon Manley, ambaixador britànic a Espanya considera molt importants els avanços en la negociació del brexit, que demostren segons la seva opinió que es pot negociar amb èxit la sortida de la UE i la nova relació comercial.

-¿Com valora l'acord a què s'ha arribat entre el seu Govern i la UE sobre el acord a què s'ha arribat entre el seu Govern i la UE sobre el brexit

--És un pas molt important en la negociació, sobretot en els tres temes principals: els drets dels ciutadans, la qüestió pressupostària i Irlanda del Nord. Ha sigut una negociació difícil, però és important haver fet aquest pas, sobretot per als ciutadans. Amb aquest acord garan-tirem la majoria dels seus drets actuals, sobretot en l’àmbit de seguretat social i en la sanitat. El missatge que enviem als espanyols que estan al nostre país vol ser de tranquil·litat, dir-los que volem que es quedin.

–No obstant, algunes organitzacions que representen ciutadans europeus no estan satisfetes.

–És veritat que hi ha alguns aspectes importants sobre els quals encara no hem arribat a un acord. Volem tractar aquests assumptes com més aviat millor el 2018. 

–El seu país està vivint també fortes tensions a compte del brexit. Theresa May va perdre una votació al Parlament britànic per una revolta interna. ¿Això la debilita?

–En les negociacions no. El fet que aconseguíssim un acord la setmana passada garanteix que podem negociar amb els nostres socis europeus amb èxit. És veritat que el brexit és, ha sigut i serà un assumpte molt controvertit en la política britànica i el que intentem fer com a Govern és buscar consensos dins i fora del Parlament.  El vot de dimecres a la nit va ser una decepció per al Govern, però no canviarà aquesta llei que estem negociant al Parlament, una llei que garanteix que el dret europeu serà integrat en la llei britànica abans que sortim de la Unió Europea.

–En la negociació, ¿quan es va abordar l’assumpte de Gibraltar?

–Parlem diàriament amb el Govern de Gibraltar sobre les seves peticions, les nostres peticions. Hi ha 12.000-13.000 ciutadans europeus que viuen a Espanya i treballen a Gibraltar, dels quals 8.000 són espanyols. Aquesta relació econòmica entre Gibraltar i el camp de Gibraltar és fonamental no només per a l’economia gibraltarenya, sinó també per a tota l’economia del camp de Gibraltar, i hem de treballar per assegurar el futur d’aquesta relació comercial i econòmica.

–¿Estaran completades les negociacions el març del 2019?

–És el que intentem, el que diu també l’article 50.  És important que tinguem un període transitori després de la nostra sortida perquè puguem preparar-nos, també tots els europeus, per a la futura relació. ¿Estaran tots els detalls de la futura relació decidits abans de la nostra sortida? Ja ho veurem. Per a mi, el que és important és avançar en les setmanes i mesos que venen per donar una idea més clara de la relació que tindrem en el futur.

–¿Com veu la crisi a Catalunya?

–La veiem amb certa tristesa i esperem que les eleccions de la setmana que ve permetin a Catalunya avançar dins d’una Espanya unida amb el respecte a la llei i a l’Estat de dret. Per a nosaltres Catalunya és una comunitat important dins d’Espanya, una comunitat on tenim inversions molt importants i molt important també a nivell de turisme britànic i de residents britànics a Espanya

Notícies relacionades

–¿Què li diuen els inversors britànics? ¿Li transmeten la seva preocupació?

–Les empreses el que volen és certesa a nivell de marc regulatori, a nivell polític. Hi ha alguns projectes que potser s’han parat una mica a causa de la incertesa dels últims mesos però esperem que amb més certesa política, les setmanes i mesos que venen, les inversions seguiran creixent.