Tragèdia en un pas a nivell

Moren quatre menors al xocar un bus escolar i un tren a prop de Perpinyà

L'accident causa també 24 ferits, 11 d'ells molt greus, i commociona França

La violenta col·lisió va partir en dos el vehicle en què viatjaven els escolars

jjubierre41317088 rescue workers are seen on the site of collision between tra171214191419

jjubierre41317088 rescue workers are seen on the site of collision between tra171214191419

4
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

Millars és un petit poble del sud de França, a una mitja hora de la frontera amb Espanya, que ahir es va veure  sacsejat per la tragèdiaUn autobús escolar ple d’alumnes del col·legi Christian Bourquin que tornaven a casa després d’acabar la jornada escolar va ser envestit per un tren en un pas a nivell en una violenta col·lisió que va deixar l’autocar partit en dos. Quatre menors van morir a l’acte i 24 més es troben ferits, 11 d’ells de gravetat. L’impacte va ser tal que la policia tenia problemes per identificar alguns d’aquests ferits. També hi ha tres adults hospitalitzats.

L’accident va tenir lloc poc després de les quatre de la tarda a l’eix ferroviari Perpinyà-Vilafranca de Conflent, a l’altura del pas a nivell conegut com Els Palaus. Els menors eren estudiants del col·legi Christian Bourquin i tenien entre 13 i 17 anys. Es desconeixen les causes de l’accident, però a Millars els veïns recordaven que aquest pas a nivell «ja havia donat problemes en el passat». El lloc de l’accident està a poc més d’un quilòmetre de l’escola, i abans i després de classe el travessen no solament els autobusos escolars, sinó els estudiants que no viuen tan lluny i prefereixen tornar a peu. A preguntes dels periodistes, Samuel Conegero, el pare d’un d’ells, relatava així el que havia passat a les portes de l’Ajuntament de Millars.

 «Al meu fill li agrada caminar, sempre va i ve del col·legi a peu. Aquesta tarda jo estava amb la meva dona a Perpinyà quan m’ha trucat i m’ha explicat el que acabava de passar. Jo no m’ho creia. Era massa gros, i li he dit que m’enviés una foto. Ho ha fet i immediatament li he dit que no s’hi acostés».

El poble en general i la comunitat estudiantil en particular estan de dol. Ahir a la nit hi havia dubtes sobre si l’escola obriria avui les seves portes, però al final estan tots citats, alumnes, pares i professors, a una reunió a primera hora del matí per parlar sobre la tragèdia. «El meu fill està enfonsat, naturalment», va continuar Conegero. «Tots estem enfonsats». És un poble petit, de 4.000 habitants, solcat per un carrer principal de doble sentit que es prolonga en la carretera cap a Perpinyà. Els gendarmes francesos van tancar algunes vies per impedir que periodistes i curiosos s’acostessin al lloc de la tragèdia.

Commoció

El greu accident, l’edat i el perfil de les víctimes han commocionat la societat francesa. «La mobilització de l’Estat és total», va reaccionar el president Emmanuel Macron, que va mostrar la seva solidaritat amb les famílies afectades, informa Eva Cantón.

El primer ministre francès, Edouard Philippe, es va desplaçar a la zona del sinistre i des d’allà va informar que «el procés d’identificació de les víctimes és summament difícil». «És clar que aquest drama tindrà conseqüències traumàtiques entre les víctimes, les seves famílies i els testimonis d’aquest accident tan violent». Philippe va afegir que l’accident és objecte d’una investigació judicial i una altra d’ordre administratiu per determinar què va passar.

Avui està previst que es desplaci a Millars el ministre d’Educació, Jean Michel Blanquer, que va expressar la seva «immensa tristesa» després de conèixer els fets. «França està de dol», va dir Blanquer. La presidenta de la regió d’Occitània, Carole Delga, va traslladar el seu suport als familiars de les víctimes «enfront de la violència d’aquest drama». El servei departamental de Pirineus Orientals va desplaçar fins al lloc de l’accident un important dispositiu integrat per 70 bombers, 10 vehicles d’emergència, una carpa mèdica avançada, dos helicòpters de seguretat civil i dos del SAMU. 

A més, la prefectura (delegació del Govern) va activar l’anomenat pla blanc per mobilitzar el personal sanitari de l’hospital de Perpinyà i de la clínica Saint-Pierre de la mateixa localitat, on van ser traslladats els ferits.

L’autobús, partit en dos

El prefecte de Pirineus Orientals, Philippe Vignes, i el fiscal de la República, presents al lloc del sinistre, van demanar als pares dels menors que viatjaven a bord de l’autobús que es dirigissin als col·legis on tenen escolaritzats els seus fills per ser informats de la marxa de les operacions d’auxili. «Es tracta d’un fet molt greu d’àmbit nacional», va dir Vignes, que va demanar reforços a nivell nacional per garantir la seguretat al lloc del sinistre. Les autoritats franceses van posar a disposició de les famílies un telèfon d’informació (04-68-51-67-67).

Notícies relacionades

Les imatges de l’accident retransmeses per la televisió France Bleu eren terribles i mostraven l’autobús partit en dues meitats degut a la violència de l’impacte. Els equips d’emergències van treballar per alliberar els passatgers del bus, mentre els viatgers del tren eren evacuats per agents de la Gendarmeria. «L’espectacle és el d’una catàstrofe», va dir commocionat, l’alcalde de Perpinyà, Jean Marc Pujol, que va reclamar suport psicològic perquè les famílies puguin afrontar el drama.

Passos a nivell

El sinistre ha reobert el debat sobre la seguretat dels passos a nivell i s’han alçat algunes veus exigint a l’Estat mesures contundents per evitar que se segueixin produint sinistres com el d’ahir. Jehanne Collard, una de les advocades de l’associació de víctimes d’accidents en carretera, va denunciar a Le Figaro la «multiplicació» d’aquest tipus de sinistres als passos a nivell i va demanar a la Societat Nacional de Ferrocarril (SNCF) «solucions» per millorar la seguretat. «Em sembla que el transport escolar paga durament les conseqüències de la inseguretat viària. En nom de totes les víctimes, demano a l’Estat reaccionar amb força», va dir.